Ο άγνωστος Ωρωπός που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα

0
65

Το μόνο που μαρτυρά ότι κάποτε έσφυζε από ζωή είναι τα δεκάδες ερειπωμένα σπίτια

Υπάρχουν κάποια ελληνικά χωριά που ζουν εδώ και αιώνες αλλάζοντας πληθυσμούς και έχοντας ζήσει σπουδαία ιστορικά γεγονότα.
Παραμένουν εκεί μαζί με τα μνημεία και τα αξιοθέατά τους να θυμίζουν τα όσα έζησαν.

Κάποια ελληνικά χωριά, όμως, παρά το γεγονός ότι κατοικήθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την πορεία τους.
Εγκαταλείφθηκαν και παρέμειναν σήμερα να αποκαλούνται ως χωριά – φαντάσματα.

Ένα από αυτά είναι και ο Παλαιορόφορος Πρεβέζης ή αλλιώς Παλιός Ωρωπός.

Ένα ελληνικό χωριό το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 2.000 π.Χ., άκμασε κατά τα ελληνιστικά χρόνια, απειλήθηκε από τους Ρωμαίους και επιβίωσε της Τουρκοκρατίας.
Σήμερα, το μόνο που μαρτυρά ότι κάποτε έσφυζε από ζωή είναι τα δεκάδες ερειπωμένα σπίτια, οι εγκαταλελειμμένοι δρόμοι και τα χαλάσματα.
Ο οικισμός εκτείνεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ζαλόγγου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο βορειότερο ύψωμα της περιοχής την 2η π.Χ. χιλιετία.
Ωστόσο, η περίοδος ακμής ξεκίνησε πάνω από χίλια χρόνια αργότερα, όταν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Ηλείοι αποφάσισαν να την περιτειχίσουν.

Το ελληνικό χωριό που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα
Με την ονομασία Ελάτρεια, η τοποθεσία φιλοξένησε μία από της τέσσερις αποικίες των Ηλείων στο νομό Πρεβέζης. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες του διακεκριμένου αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη τη δεκαετία του ’60, η αρχαία Ελάτρεια άκμασε ραγδαία κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα του οικισμού ήταν η εντυπωσιακή οχύρωση, τόσο η φυσική, όσο και η τεχνητή.
Τα τείχη που έχτισαν οι Ηλείοι έφταναν σε μήκος τα 1.690 μέτρα. Τμήμα τους σώζεται ως σήμερα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ακόμα, αρχαία νεκροταφεία, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, προτομές, νομίσματα και θεμέλια ακροπόλεων. Η επικρατούσα θεωρία θέλει την περίοδο ακμής να τελειώνει περί το 167 π.Χ., όποτε ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
Ο Δάκαρης, ωστόσο, έφερε στο φως σημάδια που μαρτυρούν την περιορισμένη κατοίκηση και κατά τη ρω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή