Ο ανανάς και τα διατροφικά του οφέλη

0
124

Ο ανανάς περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, μαγγάνιο και ένζυμα, που βοηθούν στην πέψη. Η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στη βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης μετά την επέμβαση.

Ο ανανάς (Ananas comosus) είναι ένα τροπικό φρούτο. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις, όπως ένζυμα που μπορούν να προστατεύσουν από φλεγμονές και ασθένειες. Συνήθως τρώγεται ψημένος ή φρεσκοκομμένος. Κάποια από τα οφέλη του είναι:

1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός

Ο ανανάς είναι χαμηλός σε θερμίδες (kcal) αλλά πολύ θρεπτικός. Μόλις 1 φλιτζάνι (165 γραμμάρια) ανανά περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 82,5 kcal
  • Λίπος: 0,198g
  • Πρωτεΐνη: 0,891g
  • Υδατάνθρακες: 21,6g
  • Φυτικές ίνες: 2,31g
  • Βιταμίνη C: 78,9mg, 88% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Μαγγάνιο: 1,53mg ή 109% της DV (για τις γυναίκες) και 2,3mg ή 66% της DV (για τους άνδρες)
  • Βιταμίνη Β6: 0,185mg, 11% της DV
  • Χαλκός: 0,181mg, 20% της DV
  • Θειαμίνη: 0,13mg, 11% της DV
  • Φολικό οξύ: 29,7 μικρογραμμάρια (mcg), 7% της DV
  • Κάλιο: 180mg, 4% της DV
  • Μαγνήσιο: 19,8mg, 5% της DV
  • Νιασίνη: 0,825mg, 5% της DV
  • Παντοθενικό οξύ: 0,351mg, 7% της DV
  • Ριβοφλαβίνη: 0,053mg, 4% της DV
  • Σίδηρος: 0,478mg, 3% της DV

Επίσης περιέχει ίχνη φωσφόρου, ψευδάργυρου, ασβεστίου και βιταμινών Α και Κ.

Αυτό το φρούτο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση σιδήρου και την ανάπτυξη, ενώ το μαγγάνιο προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Ο ανανάς δεν είναι μόνο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά (μόρια που βοηθούν το σώμα μας να αποκρούσει το οξειδωτικό στρες). Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από μια αφθονία ελεύθερων ριζών, ασταθών μορίων που προκαλούν κυτταρική βλάβη που συχνά συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, εξασθενημένη ανοσοποιητική υγεία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις. Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά του ανανά μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά, αν και λείπει η ανθρώπινη έρευνα.

Επιπλέον, πολλά από τα αντιοξειδωτικά του ανανά θεωρούνται δεσμευμένα αντιοξειδωτικά, παράγοντες με μακροχρόνια αποτελέσματα.

3. Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Θα βρείτε συχνά ανανά σερβιρισμένο μαζί με κρέατα και πουλερικά σε κάποιες χώρες.  Αυτό το φρούτο περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται βρωμελίνη που μπορεί να διευκολύνουν την πέψη του κρέατος. Η βρωμελίνη διασπά τα μόρια πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι το λεπτό έντερο μπορεί να τα απορροφήσει πιο εύκολα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με παγκρεατική ανεπάρκεια, μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα. Η βρωμελίνη χρησιμοποιείται επίσης ευρέως επειδή διασπά τις σκληρές πρωτεΐνες του κρέατος.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η βρωμελίνη μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες στον πεπτικό ιστό, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Οι ανανάδες είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, η οποία βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Η εξέλιξή του συνδέεται συνήθως με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή. Αρκετές μελέτες σημειώνουν ότι ο ανανάς και οι ενώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της βρωμελίνης, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου ελαχιστοποιώντας το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τη φλεγμονή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βρωμελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η βρωμελίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο.

Αλλά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους

5. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να καταστείλει τη φλεγμονή

Ο ανανάς χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες. Περιέχει διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα, όπως η βρωμελίνη, που μπορούν συλλογικά να βελτιώσουν την ανοσία και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Σε μια μελέτη 9 ημερών από το 2014, 98 υγιή παιδιά είτε δεν έτρωγαν καθόλου ανανά, είτε έτρωγαν περίπου 1 φλιτζάνι (140g) ή περίπου 2 φλιτζάνια (280g) καθημερινά.

Όσοι έτρωγαν ανανά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερο από αυτό το φρούτο είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες από τις άλλες ομάδες.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

6. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελίνης μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Μια μελέτη βρήκε ότι τα συμπληρώματα βρωμελίνης είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας.

Σε μια άλλη μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων που περιέχει βρωμελίνη βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου τόσο αποτελεσματικά όσο τα κοινά φάρμακα για την αρθρίτιδα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό.

7. Μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση ή έντονη άσκηση

Η κατανάλωση ανανά μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει κάποιος από χειρουργική επέμβαση ή άσκηση. Αυτό το φρούτο βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων υδατανθράκων μετά την άσκηση.  Ορισμένα από τα οφέλη του οφείλονται επίσης στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελίνης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βρωμελίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο, τους μώλωπες και τον πόνο που εμφανίζονται συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών και δερματικών επεμβάσεων. Μπορεί επίσης να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής. Μπορεί ακόμη και να μειώσει την ενόχληση, τον πόνο ή το πρήξιμο μετά από οδοντιατρική επέμβαση.

Η βρωμελίνη μπορεί επίσης να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό.

ΠΗΓΕΣ:

  • Bottega R., et al. (2021) Anti-inflammatory properties of a proprietary bromelain extract (Bromeyal) after in vitro simulated gastrointestinal digestion.
  • Cervo M.M.C., et al. (2014) Effects of Canned Pineapple Consumption on Nutritional Status, Immunomodulation, and Physical Health of Selected School Children. 2014: 861659.
  • Chen P., et al. (2018) Manganese metabolism in humans. 1:23:1655-1679.
  • Cömert E.D., et al. (2017)  Antioxidants Bound to an Insoluble Food Matrix: Their Analysis, Regeneration Behavior, and Physiological Importance. 16(3):382-399
  • Liu S., et al.  (2019) Oral Bromelain for the Control of Facial Swelling, Trismus, and Pain After Mandibular Third Molar Surgery: A Systematic Review and Meta-Analysis. 77(8):1566-1574.
  • Mohamad N.E. (2019)  Bromelain Enhances the Anti-tumor Effects of Cisplatin on 4T1 Breast Tumor Model In Vivo.
  • Muhammad Z.A., Ahmad T. (2017) Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – A review. 67(1):121-125.
  • Naeem H., et al. (2020) Efficiency of proteolytic enzymes in treating lumbar spine osteoarthritis (low back pain) patients and its effects on liver and kidney enzymes. 371-378.
  • Okada F., et al. (2021) Inflammation-Related Carcinogenesis: Lessons from Animal Models to Clinical Aspects. 13(4): 921Rathnavelu V., et al. (2016) Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. 5(3): 283–288.
  • Santos D.I., et al. (2021)  Pineapple (Ananas comosus L.) By-Products Valorization: Novel Bio Ingredients for Functional Foods. 26(11): 3216.
  • Seenak P., et al. (2021) Pineapple consumption reduced cardiac oxidative stress and inflammation in high cholesterol diet-fed rats. 18: 36.
  • Ueberall M.A., et al. (2016)  Efficacy, tolerability, and safety of an oral enzyme combination vs diclofenac in osteoarthritis of the knee: results of an individual patient-level pooled reanalysis of data from six randomized controlled trials. 9: 941–961.
  • Varilla C., et al. (2021) Bromelain, a Group of Pineapple Proteolytic Complex Enzymes (Ananas comosus) and Their Possible Therapeutic and Clinical Effects. A Summary. 10(10): 2249.
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169124/nutrients.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή