Ο εγκέφαλος του εμβρύου επηρεάζεται όταν η μητέρα καταπολεμά μια σοβαρή γρίπη

0
78

Μια κακή περίπτωση γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμβρυϊκές νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αλλά δεν είναι ο ίδιος ο ιός που κάνει τη ζημιά. είναι η ανοσολογική απάντηση της μητέρας.

Η έρευνα του New University of Illinois Urbana-Champaign που χρησιμοποιεί ζωντανό ιό γρίπης προσαρμοσμένο σε ποντίκια βελτιώνει τα προηγούμενα πειράματα σε ποντίκια για να εξηγήσει τη διαδικασία σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Υποδεικνύει επίσης ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου είναι πιο πιθανές όταν η σοβαρότητα της λοίμωξης της μητέρας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο.

«Τα δεδομένα μας παρέχουν πραγματικά πειστικά στοιχεία για ένα κατώφλι σοβαρότητας μόλυνσης, το οποίο μιμείται αυτό που βλέπουμε στους ανθρώπους. Υπάρχει μόνο ένα υποσύνολο μητρικών λοιμώξεων που θα είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλούν ανησυχίες όπως αυτή. Τούτου λεχθέντος, οι έγκυες πρέπει οπωσδήποτε να νοσήσουν το εμβόλιο της γρίπης για να μειώσει τον κίνδυνο», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Adrienne Antonson, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών των Ζώων, μέρος του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Ιλινόις.

Η μελέτη είναι μία από τις ελάχιστες που διερεύνησαν τη μητρική λοίμωξη σε ποντίκια που χρησιμοποιούν ζωντανό ιό της γρίπης σε δόσεις που αναπαράγουν τα κρούσματα εποχικής γρίπης στον άνθρωπο. «Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά μας σχετίζονται περισσότερο με την ανθρώπινη παθολογική λοίμωξη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ashley Otero, διδακτορικός φοιτητής στο Πρόγραμμα Νευροεπιστημών στο Ιλινόις.

Η ομάδα της Antonson μόλυνε έγκυα ποντίκια με ζωντανό ιό της γρίπης Α, αντί για ιικό μιμητικό – ένα αδρανές μόριο που μιμείται τη συμπεριφορά του ιού – που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ερευνητικές ομάδες τις τελευταίες δεκαετίες. Το ιικό μίμημα προκαλεί την έμφυτη ανοσολογική απόκριση, που κατηγοριοποιείται ευρέως ως μη ειδική φλεγμονή, που εμφανίζεται εντός 24 έως 48 ωρών από τη μόλυνση.

Αυτές οι μελέτες έδωσαν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το ποιες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες παράγονται από τη μητέρα και πώς αλληλεπιδρούν με τον εμβρυϊκό εγκέφαλο. Ωστόσο, η Otero λέει ότι οι μιμητές του ιού μπορεί να προκαλέσουν ελαφρώς διαφορετικές ανοσοαποκρίσεις από τον ζωντανό ιό τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο και αποτυγχάνουν να καταγράψουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης της μητέρας, η οποία εμφανίζεται αργότερα και βοηθά ένα ζώο να «θυμάται» προηγούμενες λοιμώξεις.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, η ομάδα υπέβαλε τα ποντίκια σε μία από τις δύο δόσεις του ιού – που αντιπροσωπεύει μια μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη – τη στιγμή της κύησης που πλησιάζει στο τέλος του πρώτου τριμήνου στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, δύο και επτά ημέρες μετά τη μόλυνση, παρακολούθησαν πώς εξελίχθηκε η μόλυνση στους πνεύμονες και τα έντερα της μητέρας, καθώς και πώς τα προϊόντα από την ανοσοαπόκριση της μητέρας αλληλεπιδρούσαν με τον εμβρυϊκό εγκέφαλο. Επίσης, μέτρησαν τις φυσικές ιδιότητες του εγκεφάλου του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του πάχους του φλοιού, το οποίο έχει συνδεθεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές στους ανθρώπους.

Αρκετές σημαντικές ιογενείς μιμητικές μελέτες σε ποντίκια έχουν ενοχοποιήσει μια ανοσοποιητική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-17 — που κατασκευάζεται κυρίως από κύτταρα T helper (Th)-17 στην εντερική οδό της μητέρας — σε αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου και σε συμπεριφορές που μοιάζουν με νευροαναπτυξιακές διαταραχές μετά τη γέννηση . Αλλά ο ζωντανός ιός δεν ενεργοποίησε αυτή την πρωτεΐνη.

«Στην αρχή, όταν είδα ότι η ιντερλευκίνη-17 δεν ήταν αυξημένη στις μητέρες μας από μόλυνση από γρίπη, ήμουν πεπεισμένος ότι δεν θα βλέπαμε καμία αλλαγή στον αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό εγκέφαλο», είπε η Otero. «Όμως είναι ενδιαφέρον ότι είδαμε πολύ παρόμοιες αποκρίσεις στον αναπτυσσόμενο νεοφλοιό, συμπεριλαμβανομένων δραματικών μειώσεων στα ανώτερα νευρωνικά στρώματα σε έμβρυα από μητέρες που είχαν λοίμωξη υψηλότερης δόσης».

Η Otero εξηγεί περαιτέρω ότι οι μεταθανάτιες μελέτες σε ανθρώπους έχουν τεκμηριώσει μικρότερες φλοιώδεις δομές σε άτομα με σχιζοφρένεια και διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. «Έτσι, τα αποτελέσματά μας ήταν πραγματικά σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Η Antonson πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι ποτέ μόνο ένα φλεγμονώδες μόριο που προκαλεί όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτό το μονοπάτι έχει ερευνηθεί διεξοδικά και συγκρίνεται με μοντέλα που, μέχρι στιγμής, έχουν δείξει ότι η ιντερλευκίνη Το -17 εμπλέκεται πραγματικά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα μοντέλα μίμησης του ιού στον αληθινό ζωντανό ιό».

Και συνέχισε λέγοντας: «Έχοντας αποκλείσει την ιντερλευκίνη-17, τουλάχιστον στα χρονικά σημεία που μελέτησαν, η ομάδα παρακολούθησε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο του εμβρύου. Τα μικρογλοία, τα οποία διεισδύουν στον εγκέφαλο και αλληλεπιδρούν με τους αναπτυσσόμενους νευρώνες, είχαν ενδείξεις αυξημένης φλεγμονώδους δραστηριότητας σε έμβρυα από μητέρες που είχαν μολυνθεί με υψηλές δόσεις γρίπης. Τα μακροφάγα που σχετίζονται με τα σύνορα του εμβρύου (BAMs), τα οποία οριοθετούν τις επιφάνειες του εγκεφάλου και παρέχουν συνεχή ανοσολογική επιτήρηση, ήταν επίσης πιο ενεργά και άφθονα». Και οι δύο τύποι κυττάρων συνήθως βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά οι Otero και Antonson πιστεύουν ότι όταν ωθούνται σε υπερδραστήρια κατάσταση, θα μπορούσαν να επιτεθούν αντί να υποστηρίξουν υγιείς αναπτυσσόμενους νευρώνες.

Μελέτες μίμησης ιών έχουν επίσης εμπλακεί η υπερδραστήρια μικρογλοία στην πρόκληση παραμορφώσεων του εγκεφάλου του εμβρύου, αλλά η δραστηριότητα BAM δεν έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Otero σχεδιάζει να συνεχίσει με περισσότερη έρευνα για να κατανοήσει τον ρόλο των BAM στην προγεννητική μόλυνση από γρίπη. Η Antonson τονίζει ότι η μητρική μόλυνση είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Και κατέληξε: «Αυτές οι διαταραχές προκαλούνται από ένα πλήθος στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών παραγόντων, γενετικών, φαρμακολογικών εκθέσεων και πολλά άλλα. Εστιάζουμε μόνο σε αυτήν την ενδομήτρια περίοδο, αλλά η πρώιμη μεταγεννητική περίοδος είναι σημαντική και η εφηβεία είναι σημαντική. μια φέτα από μια πολύ περίπλοκη πίτα».

The post Ο εγκέφαλος του εμβρύου επηρεάζεται όταν η μητέρα καταπολεμά μια σοβαρή γρίπη appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή