Ο Έλληνας νευροχειρουργός που καταπολεμά τον καρκίνο: Η πορεία του στην κορυφή!

0
1038

Σε ηλικία 45 ετών ο Κωνσταντίνος Γούσιας, έχει καταφέρει κάτι το ακατόρθωτο ακόμη και για Γερμανούς. Στα 36 του χρόνια ήταν αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Βόννης. Ένα χρόνο πιο μετά έγινε αναπληρωτής διευθυντής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπόχουμ. Μετά από δύο χρόνια τού προσφέρθηκε θέση επικεφαλής νευροχειρουργικής όγκων εγκεφάλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μάρμπουργκ. Και λίγα χρόνια αργότερα πήρε θέση διευθυντή κλινικής στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο Λίνεν (Lünen), στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. Εκεί με την ομάδα του ο Έλληνας καθηγητής έδινε μάχες κατά του καρκίνου εγκεφάλου καθημερινά, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους, ακόμη κι όταν ο τύπος καρκίνου δεν είναι ιάσιμος. 

Μετά την πολυετής καριέρα στην Γερμανία, γύρνα πίσω στα πάτρια εδάφη όπου από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο ίδιος δήλωσε ότι τελευταία έχουν βελτιώσει πολύ τις χειρουργικές τους τεχνικές, ώστε να δίνουμε στον ασθενή μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Είναι πολύ περήφανος γιατί στην κλινική του στη Γερμανία που κάνανε και πολλές πειραματικές θεραπείες που αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.

Μια θεραπεία που χρησιμοποιούν για τον καρκίνο εγκεφάλου είναι η ανοσοθεραπεία. Κατά την επέμβαση, αφαιρούν τον όγκο από τον ίδιο τον ασθενή. Στο εργαστήριο, επεξεργαζόμαστε τον όγκο για να ενεργοποιήσουμε τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν να αναγνωριστούν και να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, τα ενέσιμα δίνονται στον ασθενή. Αν και δεν υπάρχει ίαση, είναι πολύ θετικό που μπορούμε να παρατείνουν τη ζωή του ασθενούς, πολλές φορές από 14 μήνες σε πάνω από τρία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, πέντε χρόνια.

Από την εποχή που ήταν φοιτητής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, αφοσιώνεται στην έρευνα και έχει κερδίσει διακρίσεις. Το πρώτο του διδακτορικό ήταν για τους όγκους εγκεφάλου, ενώ ανέλαβε διάφορες θέσεις σε κλινικά νοσοκομεία στη Γερμανία. Επιστρέφει στη Βόννη, όπου είχε ξεκινήσει το επιστημονικό του ταξίδι. Η οικογένειά του υποστήριξε το όνειρο του, παρά τις δυσκολίες. Η επιτυχία του οφείλεται στις ώριμες επιλογές και την σκληρή δουλειά του σε ένα απαιτητικό γερμανικό σύστημα..

 Ο καθηγητής Γούσιας εξηγεί ότι παρόλο η Γερμανία του προσέφερε πολλή αγάπη και αναγνώριση, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Στην πατρίδα του, ελπίζει να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με τις θεραπείες του, προσφέροντας υγεία και επωφελούμενος από τη ζεστασιά του τόπου. Αναφέρει πόσο σημαντικό είναι για τον γιο του να μεγαλώσει κοντά στην οικογένεια και τους συγγενείς. Παρά την εκτίμησή του για τη Γερμανία, επιλέγει την Ελλάδα για την ποιότητα ζωής και την ελληνική ατμόσφαιρα.

Αντιμετωπίζει την απόφαση επιστροφής του στην Ελλάδα με νοσταλγία, αν και ανησυχεί για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Παρακολουθεί τις θετικές εξελίξεις στη χώρα του και εκφράζει αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει την επιστημονική του πορεία στην Αθήνα. Αναφέρει επίσης την πρόκληση που αντιμετώπισε με μια σημαντική περίπτωση παραπληγίας σε ένα βρέφος, αλλά και τις ευτυχείς στιγμές που ο ασθενής ανακάλυψε τη φυσιολογική του ζωή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις συγκινητικές στιγμές της επαγγελματικής του πορείας, προσκαλώντας μας να κατανοήσουμε τη σημασία του εγκεφάλου και της νευροχειρουργικής.