Ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτός από το γεγονός ότι εμφανίζεται άλλοτε ως Δόκτωρ Τζέκιλ κι άλλοτε ως κύριος Χάιντ παίζει ένα πολύ περίεργο παιχνίδι συμβολισμών και όχι μόνος του, αλλά παρέα με τον αποκαλούμενο ήρωα πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η περίπτωσή του Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας ανάλογη με αυτής του «Δόκτορος Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ».
Θυμίζω το συγγραφικό έργο του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο εις το οποίο ο δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο. Το πείραμα πήγε στραβά, και ο γιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ. Δεν ξέρω αν τελικά είναι «ειρηνοποιός», αλλά σίγουρα με αυτή την ιδιότητα μπορεί να συνεχίζει το εμπόριο με την Ουκρανία και τη Ρωσία, κερδίζοντας χρήματα, που η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως. Αφήστε δε που μετά την γκάφα του να υπογράψει ξανά για τους S-400 πρέπει να δείξει στους Αμερικανούς ότι δεν τους πρόδωσε… Συνεπώς είναι ικανός για τα πάντα. Ακόμα και να ξανακαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παλάτι για φαγητό.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε πιθανές διόδους για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ η συζήτηση περιεστράφη και στις προϋποθέσεις για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.
Τα σχόλια έγιναν αφότου ο Τούρκος ηγέτης συναντήθηκε στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη. Ο Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Διατηρώ την πεποίθησή μου ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που μεταδόθηκε από το τουρκικό δίκτυο A Haber. «Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος».
Ερντογάν ο «ειρηνοποιός»
Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Σότσι πριν από δύο εβδομάδες, ασκεί εδώ και μήνες πιέσεις να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ουκρανίας. Παρόλο που ο Τούρκος ηγέτης διατηρεί τις επαφές του με τον Πούτιν, η κυβέρνησή του διατηρεί στρατιω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή