Ο φόρος πώλησης επί των συναλλαγών μετοχών, η CemAI και τα χαμόγελα στους χειριστές ομολόγων

0
32

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι χρηματιστές επικροτούν
Ενθουσιασμό προκάλεσαν στους χρηματιστές οι χθεσινές εξειδικεύσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς εντός του 2023. Οι χρηματιστές άκουσαν με ικανοποίηση τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει τη μείωση του φόρου πώλησης επί των συναλλαγών μετοχών κατά 50%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως ο φόρος από το 0,20% θα μειωθεί στο 0,10%. Σε απόλυτα νούμερα, εάν υποθέσουμε πως οι συνολικές πωλήσεις μετοχών θα ανέλθουν εφέτος σε αξία στα 20 δισ. ευρώ, ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι 40 εκατ. ευρώ. Το 2023 – εάν οι πωλήσεις ανέλθουν στο ίδιο ύψος – ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί στα 20 εκατ. ευρώ! Αναμφίβολα αυτό είναι κάτι που η χρηματιστηριακή κοινότητα θεωρεί σημαντικό.

Τέλος στις ασχήμιες
Μια ακόμη αναφορά που προκάλεσε θετική εντύπωση σε τράπεζες και χρηματιστηριακές είναι η εξαγγελία του κ. Σταϊκούρα για την κατάργηση του φόρου των τόκων που βαρύνει τα επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για το φόρο 15% που πλέον θα καταργηθεί εντός του 2023. Αν και η γενική εντύπωση είναι πως το Δημόσιο έχει σημαντικά έσοδα από τον εν λόγω φόρο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Σε ετήσια βάση τα έσοδα από τη φορολόγηση των τόκων των ομολόγων δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Λόγω των συμβάσεων διπλή φορολογίας και άλλων εξαιρέσεων ο φόρος που εισπράττεται από την πηγή αυτή είναι περιορισμένος. Αντίθετα, η γραφειοκρατία που συνοδεύει τον εν λόγω φόρο είναι τεράστια. Τόσο μεγάλη, που η είδηση της κατάργησής του προκάλεσε χθες χαμόγελα ανακούφισης. Γιατί; Με το φορολογικό νόμο 4646/2019 αρμόδιοι για να παρακρατούν και να αποδίδουν τους τόκους των ομολόγων δεν είναι οι εκδότες των χρεογράφων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που τα εκδίδουν ή το Δημόσιο, αλλά οι χειριστές των ομολογιακών εκδόσεων, δηλαδή οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες. Πιο σχηματικά, μέχρι το τέλος του 2019 εάν ένας επενδυτής είχε τόκους από επένδυση σε εταιρικό ομόλογο 100 ευρώ, ο εκδότης του ομόλογου του πλήρωνε τα 85 ευρώ και απέδιδε το φόρο των 15 ευρώ στην εφορία. Από το 2019 ο εκδότης του ομόλογου καταβάλει και τα 100 ευρώ στον χειριστή και εκείνος με τη σειρά του φροντίζει να καταβάλει το φόρο στην εφορία και το υπόλοιπο ποσό των τόκων (μετά φόρων) στον επενδ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή