Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός που έχει πάει την ποντιακή λύρα σε άλλη πίστα

0
56

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
11/12/2022 09:05

Το μεράκι και οι γνώσεις του στην κατασκευή της ποντιακής λύρας ώθησε έναν νεαρό μηχανικό από την Πτολεμαΐδα να εξελίξει το εν λόγω παραδοσιακό μουσικό όργανο. Ο λόγος για τον Βασίλη Παπαδόπουλο ο οποίος περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στο Κοκκίμελον όπου κατασκευάζει ποντιακές λύρες, κληρονομιά από τον παππού του, έναν χαροκαμένο πρόσφυγα του 1922. Στα γόνατά του, άκουσε τους «λυγμούς» της λύρας και από τότε μάτωσε τα δικά του δάχτυλα μέχρι να μάθει να πατάει σωστά στις χορδές και να νιώθει εκείνη την ανατριχίλα που φθάνει μέχρι την ψυχή.
Στο Πανεπιστήμιο βελτίωσε την ακουστική της λύρας και δεν σταμάτησε μαζί με τις σπουδές του να εξελίσσει το όργανο. Έστησε το εργαστήριο του όπου δημιουργεί συνεχώς μουσικά όργανα.
Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για τη μεγάλη του αγάπη και πώς αυτή τον συνδέει με τον Πόντο. Το όραμα του είναι η λύρα να αποκτήσει περίοπτη θέση στα μουσικά όργανα και να αποτελέσει σημείο για να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία του Πόντου.

«Για εμάς τους Πόντιους, η λύρα είναι το σύμβολό μας, είναι η γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα», λέει στο Newsbomb.gr ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Τι σημαίνει η λύρα για έναν Πόντιο, είναι η σύνδεσή του με το DNA των προγόνων του;
«Για τους Πόντιους, η λύρα αντιπροσωπεύει κάτι το διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα και κάτι το κοινό. Για πολλούς η λύρα είναι συνδεδεμένη με τις χαρές και για άλλους είναι συνδεδεμένη με τον πόνο και τα βάσανα.

Όμως για όλους εμάς τους Πόντιους, λύρα είναι το σύμβολό μας, είναι η γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα. Είναι η ένωση με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων μας που ζούσαν στην πατρίδα μας το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή