Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβαρύνει τις νεαρές καρδιές

0
10

Σύμφωνα με πρόσφατη φινλανδική μελέτη, τα υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και σωματικής αδράνειας από την παιδική ηλικία επιβαρύνουν την καρδιά στην εφηβεία.

Ο υψηλός καρδιακός φόρτος εργασίας προβλέπει καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές παθήσεις. Υπό το πρίσμα των ευρημάτων, η αύξηση της μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Σε μια συνεργατική μελέτη της Σχολής Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Jyväskylä και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, η καθιστική συμπεριφορά και η σωματική δραστηριότητα παρακολουθήθηκαν από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία για οκτώ χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και χαμηλά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία και μετά είχαν υψηλότερο καρδιακό φόρτο εργασίας στην εφηβεία.

Ο καρδιακός φόρτος εργασίας ήταν ιδιαίτερα υψηλός στους εφήβους που συγκέντρωναν χαμηλά επίπεδα έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σχετίζονταν με υψηλότερο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους.

Το ποσοστό σωματικού λίπους εξηγούσε εν μέρει τις συσχετίσεις μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς, της σωματικής δραστηριότητας και του καρδιακού φόρτου εργασίας. Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με τον καρδιακό φόρτο εργασίας.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας, ιδίως της μέτριας και έντονης δραστηριότητας, της μείωσης της καθιστικής συμπεριφοράς και της πρόληψης του υπέρβαρου από την παιδική ηλικία για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

«Οι νέοι περνούν εννέα έως δέκα ώρες την ημέρα καθιστική ζωή», λέει ο Δρ Eero Haapala από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä, «και μόνο ένας στους δέκα εφήβους συγκεντρώνει 60 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία».

«Τα υψηλά επίπεδα καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να αποτελούν φυσιολογικό μέρος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, αλλά και τη γενική ευεξία», τονίζει ο Haapala.









The post Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβαρύνει τις νεαρές καρδιές appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή