Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου, της Ορθόδοξης Βουλγαρόφωνης Κοινότητας της Πόλης

0
64

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, την Κυριακή (18/9), στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Στεφάνου Μπαλατά, της Ορθόδοξης Βουλγαρόφωνης Κοινότητας της Πόλης, με αφορμή την επέτειο των 130 ετών από τη θεμελίωσή του.

Εκκλησιάστηκαν η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Λότοβα, o υπουργός Πολιτισμού της ίδιας χώρας, Βέλισλαβ Μίνεκοβ, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Τουρκία, Άνγκελ Τσολάκοβ, με τον γενικό πρόξενο, Βασίλ Βάλτσεβ, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλειος Λιάζε, προσκυνητές από τη Βουλγαρία και πλήθος πιστών από τη Βουλγαρόφωνη Κοινότητα.
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, καλωσορίζοντας τους υψηλούς επισκέπτες από τη γειτονική Βουλγαρία και όλους τους προσκυνητές, ενώ υπενθύμισε ότι «ο περικαλλής αυτός ναός ανηγέρθη το έτος 1892 εις την θέσιν της καταστραφείσης Ξύλινης Εκκλησίας, εις την θεμελίωσιν της οποίας την 25ην Οκτωβρίου 1859 είχον συμμετάσχει οι τέσσαρες Πατριάρχαι της Ανατολής».

Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Οι Ορθόδοξοι λαοί γνωρίζουν καλώς ότι εις την ζωήν της Εκκλησίας συμπυκνούται όλη η αλήθεια, η οποία τους διέσωσε κατά το παρελθόν, εκφράζει την μαρτυρίαν των εν τω παρόντι, και εγγυάται την πορείαν των προς το μέλλον, εις ένα κόσμον, όπου η ειρηνική συνύπαρξις των διαφορετικών θα εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον κυριαρχή ως απόλυτος αξία ο σεβασμός της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας, η οποία ανήκει εις τον πυρήνα του χριστιανικού μας ήθους, της θεωρήσεως του ανθρώπου ως θείου δημιουργήματος, κατ’ εικόνα Θεού και καθ’ ομοίωσιν πλασθέντος και ως του ηγαπημένου του Θεού, διά την σωτηρίαν του οποίου ο ίδιος ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Οι Ορθόδοξοι πρέπει να είμεθα υπερήφανοι, διότι είμεθα φορείς μιας μοναδικής παραδόσεως θεογνωσίας και ανθρωπογνωσίας, φιλοθείας και φιλανθρωπίας, της αρρήκτου ενότητος της πίστεως προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον άνθρωπον, η οποία αποτελεί πρότασιν ζωής, ελευθερίας και πολιτισμού με παγκόσμιον εμβέλειαν. Αυτή η πίστις ενδυναμώνει μεγάλως την εγκόσμιον μαρτυρίαν μας.
Ποτέ η Εκκλησία του Χριστού δεν υπήρξεν αδιάφορος διά τα προβλήματα του ανθρώπου. Ήτο πάντοτε διακονική, κατά τον ιδρυτήν και Κύριόν της, ο οποίος ήλθε ‘’διακονήσαι” και ουχί ‘’διακονηθήναι” (Ματθ. η’, 28). Η προσφορά της Εκκλησίας προς τον άνθρωπον, την κοινωνίαν και τον πολιτισμόν αφήνει ενεούς και τους πλέον ακραίους αρνητάς της χριστιανικής πίστεως».

Και ο Παναγιώτατος συνέχισε: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και η ημετέρα Μετριότης αγωνίζονται διά την καλήν ορθόδοξον μαρτυρίαν εις τον κόσμον, διά τον διάλογον και την καταλλαγήν, διά την προστασίαν του ανθρωπίνου προσώπου και της δημιουργίας. Αναλαμβάνομεν πρωτοβουλίας ως Εκκλησία εν τη πεποιθήσει ότι αυταί αποτελούν συμβολήν ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή