Ο στρατιωτικός νόμος Πούτιν και το «σύνδρομο του βραστού βατράχου»

0
98

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς όλα δείχνουν οτι επίκειται η «μητέρα των μαχώ» στη Χερσώνα. Τι σημαίνει όμως αυτό και τι δείχνει για την εξέλιξη του πολέμου;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο χθες (19/10) σε τέσσερα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν έδωσε έκτακτες εξουσίες σε περιφερειακούς ηγέτες σε όλες τις ρωσικές περιοχές και εισήγαγε στρατιωτικό νόμο από σήμερα στο Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Οι τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας είναι το επίκεντρο της σύγκρουσης. Η Μόσχα προσάρτησε τα εδάφη τον περασμένο μήνα, διοργανώνοντας δημοψηφίσματα, σε μια κίνηση που η Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχονται.

Το τι θα αλλάξει πρακτικά στο έδαφος στις εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένες περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό στρατιωτική κατοχή ή υπό διαμάχη εν μέσω της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, παραμένει ασαφές. Η κύρια αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένας νέος βαθμός κάλυψης για στρατιωτικές ενέργειες στο πλαίσιο του νομικού συστήματος της Ρωσίας. «Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας καθηκόντων για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό σχόλιο στα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στη Χερσώνα μίλησε για σχέδια μετακίνησης έως και 60.000 ανθρώπων πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο και στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα προσπαθούσε να προσκολληθεί στην πόλη πριν από μια ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο είπε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει 50.000-60.000 ανθρώπους στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και στη συνέχεια στη Ρωσία με ρυθμό 10.000 άτομα κάθε μέρα. «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την πόλη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.
Ωστόσο, η μαζική απομάκρυνση των αμάχων θα έθεσε το υπόβαθρο για αυτό ακριβώς. Η Χερσώνα, το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στην Ουκρανία που κατέλαβε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Αξιωματού …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή