Aν κάτι δείχνουν οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που γίνονται σε καθημερινή βάση είναι ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει και ούτε υπάρχει σημάδι αποκλιμάκωσης.
Το παραδέχτηκε και ο Tούρκος πρέσβης στην Αθήνα χτες στη δεξίωση που παρέθεσε για την επέτειο για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τέσσερα χρόνια έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισε.
«Κοιτάζω πίσω αυτά τα 4 χρόνια, βλέπω πολλή ένταση στις διμερείς μας σχέσεις χωρίς αμφιβολία. Αλλά ειλικρινά βλέπω και κάποιες ξεχωριστές στιγμές, τις στιγμές που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο. Απλά ευχόμουν να μην χρειαζόμασταν φωτιές ή σεισμούς ή άλλες καταστροφές να μας υπενθυμίσουν ότι είμαστε γείτονες».
Ο Μπουράκ Οζουγκερκίν εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δύο χώρες δεν θα πάψουν να διαφωνούν άρα θα πρέπει να χειριστούμε τις διαφορές μας καλύτερα. Και πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν χρειαζεται κάθε διαφωνία να δημιουργεί έναν εχθρό. Ο κ. Οζουγκεργκίν αποχωρεί τον Δεκέμβριο και τη θέση του αναλαμβάνει ο Τσαγκατάι Ερτσιγιές γνωστός για τις πολύ σκληρές του θέσεις και συντάκτης των χαρτών της γαλάζιας πατρίδας.
Ο πρωθυπουργός πάντως λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point ξεκαθάρισε ότι δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της επιθετικής πλειοδοσίας, αλλά ότι η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει».
«Οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία μιας χώρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες διεθνείς περιστάσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πορεία των ερευνών στο πεδίο της ενέργειας και του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι τέταρτο γεωτρύπανο συνεχίζει τις δραστηριότητές του και ελπίζει να ανακαλύψουν νέα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οι έρευνες για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου συνεχίζονται με τις γεωτρήσεις του τέταρτου γεωτρυπάνου μας, του Αμπντουλχαμίτ Χαν, στη Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, και στοχεύουμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερο φυσικό αέριο στο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή