Οι λεσβίες δεν είναι εξωτικά πλάσματα, είναι γυναίκες που διεκδικούν τα αυτονόητα

0
78

 Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη λεσβία; Ποια στερεότυπα είναι κακοποιητικά και πόσο πολύ τα αναπαράγουμε στην καθημερινότητά μας; Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στις λεσβίες ορατότητα και δικαιώματα; Πόσα πράγματα γνωρίζουμε πραγματικά για την λεσβιακή ταυτότητα; Αν αναζητείτε απαντήσεις, ξέρουμε που θα τις βρείτε.

Ένα φεστιβάλ που μάλλον είχε ανάγκη η Αθήνα -από καιρό-διοργανώνεται σε δημόσιο χώρο, στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αυτό το σαββατοκύριακο. Το πρώτο Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ από τις Λεσβίες στα Πρόθυρα. Μιλήσαμε με την Χριστίνακαι την Ντιάνα για την λεσβιακή ταυτότητα, τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας μας για την λεσβία, για την “Ελληνίδα” λεσβία και την λεσβιοφοβία μας. Μας μίλησαν και για το Speed Dating event του Φεστιβάλ. Γενικά, τις ευχαριστούμε για την προθυμία τους να μας αποσαφηνίσουν πολλά πράγματα για την λεσβίακη ταυτότητα και εμπειρία.
Πιστεύετε ότι η Ελληνίδα λεσβία έχει διεκδικήσει το χώρο που της ανήκει ή αρνείται να κάνει το coming out της;
Δεν ξέρω, ποια είναι η «Ελληνίδα» λεσβία; Δεν ξέρω εάν μπορεί να είναι και «Ελληνίδα», και αναφέρομαι εδώ όχι στην καταγωγή αλλά στην εθνική αφήγηση περί ελληνικότητας. Σίγουρα, οι αφηγήσεις του ελληνικού έθνους δεν συμπεριλαμβάνουν κάτι άλλο πέρα από το αναπαραγωγικό μοντέλο της οικογένειας στο οποίο οι γυναίκες γίνονται αντιληπτές ως «ετερόφυλες εθνικές μήτρες», ως αυτές που αναπαράγουν το ελληνικό έθνος και φέρουν αυτή την ηθική κοινωνική ευθύνη. Από αυτή τη σκοπιά, οι λεσβίες δεν είναι Ελληνίδες ή είναι μερικώς Ελληνίδες δλδ πολίτισσες δεύτερης κατηγορίας, αυτές που δεν φέρουν εις πέρας το ρόλο τους ή όταν τον φέρνουν και αποκτούν παιδιά κάτι δεν έχουν κάνει σωστά. Επιπλέον, να πούμε ότι οι λεσβίες δεν είναι ενιαία κατηγορία. Λεσβίες είναι πολλές και διαφορετικές με ποικίλες αφετηρίες, επιθυμίες, γούστα και βιώματα. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ’ονόματος τους και δεν θα το ήθελα κιόλας. Μπορώ μόνο να πω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα και δύναμη, το βλέμμα μας πρέπει να το στρέφουμε σε αυτόν που έχει τη δύναμη, την εξουσία δηλαδή να ορίζει πώς έχουν τα πράγματα, να μοιράζει την τράπουλα και να λέει ποιος/α/o παίρνει τι, ποιος/α/ο αξίζει να πάρει, ποιος/α/o αξίζει να αναγνωριστεί, ποιος/α/o αξίζει να ζήσει κτλ. Με αυτ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή