Oι συχνές επαφές Καλίν στις Βρυξέλλες και ο ρόλος της Γερμανίας

0
100

Η τουρκική ρητορική δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές στην Τουρκία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τη συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννας-Μαρίας Μπούρα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες έστω και αν ακολούθησε στη συνέχεια άλλη μια προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν.
Άλλωστε και όταν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ της Ελένης Σουρανή, της τότε Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν τον Ιούλιο του 2020 είχε μόλις προηγηθεί η ανακήρυξη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από την Κωνσταντινούπολη.

Ο τόπος που επελέγη δεν ήταν τυχαίος. Διότι τόσο ο Ιμπραήμ Καλίν όσο και η κ. Μπούρα ταξιδεύουν συχνά στη βελγική πρωτεύουσα. Το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε πραγματοποιεί αρκετά συχνά συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, άλλες ανακοινώνονται, άλλες όχι.
Η τουρκική ρητορική πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές στην Τουρκία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε δεν ξεχνιούνται οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τους πυραύλους και τις απειλές προς την Αθήνα.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.
Έτσι λοιπόν φαντάζει οξύμωρο εν μέσω αυτών των απειλών να γίνονται συναντήσεις σε επίπεδο αρκετά υψηλό. Πολύ περισσότερο που εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας όχι μόνο επιβεβαίωσε την τριμερή συνάντηση στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στη βελγική πρωτεύουσα αλλά προανήγγειλε και άλλες συναντήσεις.
Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα των Γερμανών να γίνει η συνάντηση. Διότι οι Γερμανοί είναι εκείνοι που ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί που το άφησε η Άνγκελα Μέρκελ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών συναντήθηκε στην Τρίπολη με την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης Νειλά Μανγκούς.
Παρών στη συνάντηση και ο Γερμανός πρέσβης. Η συνάντηση αφορούσε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής μια νέας διάσκεψης, της τρίτης στο Βερολίνο με θέμα τη Λιβύη. Στις προηγούμενες δύο διασκέψεις, η Ελλάδα δεν είχε προκληθεί. Και τώρα όμως , αν τελικά πραγματοποιηθεί και πάλι αυτή η διάσκεψη, η Ελλάδα δεν αναμένεται να παραστεί αφού ο Νίκος Δένδιας έχει αποκλείσει κάθε διάλογο με την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σε αυτό το κλίμα η Γερμανία με εκπρόσωπο τον πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα και νυν διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Όλαφ Σολτς , Γενς Πλάντερ ανέλαβε την πρωτοβουλία προκειμένου να δει αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του κλίματος των δύο χωρών. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν επέμενε στις θέσεις του, συμφώνησαν όμως να υπάρχει επικοινωνία όποτε υπάρχει ανάγκη.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις που ίσως οδηγήσουν και σε συνάντηση ακόμη και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Όμως να υπάρξει υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση πριν από τις εκλογές είτε της Ελλάδας, είτε της Τουρκίας μοιάζει στην παρούσα συγκυρία απίθανο.
Διαβάστε ακόμα:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μας φοβούνται οι Έλληνες»
Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις απειλές πολέμου της Τουρκίας
Η Τουρκία απαξιώνει την απόφαση της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή