Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα αντιταχθεί στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν περιλαμβάνει τα εξής σημεία δράσης:
Πρώτον, η Επιτροπή θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη μείωση της ζήτησης, που κατ’ επέκτασιν θα χαλιναγωγήσει την αύξηση των τιμών.
Το δεύτερο σημείο του σχεδίου της Κομισιόν αφορά στην επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου, με το επιπλέον ποσό να ανακατευθύνεται προς τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Το τρίτο σημείο αφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα πρέπει να καταβάλουν μια «συνεισφορά αλληλεγγύης». Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επενδύσουν τα σχετικά έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.
Το τέταρτο σημείο σχετίζεται με την αστάθεια στις αγορές που έχει πλήξει τις εταιρείες παροχής ενέργειας. Προβλέπει παροχή διευκόλυνσης για τη διασφάλιση της ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, σε σχέση με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, στόχος είναι ξεκάθαρα η αποδυνάμωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και της δυνατότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, που επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στο TTF και στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος με βάση το ελληνικό μοντέλο στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ιταλία έχει καταθέσει δική της πρόταση πολύ κοντά στη θέση της Αθήνας, η οποία προβλέπει πλαφόν εν γένει στις τιμές του φυσικού αερίου και στην αγορά του TTF.
Παράγοντες της αγοράς ενέργειας σχολιάζουν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Εξάλλου, η υιοθέτηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα – εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά.
…
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή