Οι τιμές στην ενέργεια, κλειδί για τα νέα μέτρα – Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης ενόψει χειμώνα

0
106

Αντιμέτωπη με ενεργειακό «Αρμαγεδώνα» βρίσκεται η Ελλάδα, με το χειμώνα να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Το ξέφρενο ράλι στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, που συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτοξεύουν την τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι όσο αυξάνεται η τιμή του αερίου, τόσο περιορίζονται τα περιθώρια για τα άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας τον Αύγουστο το κόστος του πακέτου για το ρεύμα ήταν 1,1 δισ. ευρώ και το κράτος συνεισφέρει με 250 εκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί το κλειδί για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επίσης τόνισε ότι πολλά θα κριθούν για το ύψος των παρεμβάσεων από τρία βασικά οικονομικά μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, την πορεία των φορολογικών εσόδων για τον Αύγουστο, όπως επίσης και τις εισπράξεις από τον τουρισμό το καθοριστικό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Mε βάση τα παραπάνω δεδομένα το διάστημα κοντά στη ΔΕΘ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση μελετούν οι παρεμβάσεις να γίνουν σε δύο φάσεις. Στο πρώτο πακέτο μπορεί να περιληφθούν μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο (ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης), τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Στη δεύτερη φάση που θα αφορά το 2023 επιδιώκεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ,
Επίσης η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.
Αναφορικά με τη μείωση του εταιρικού φόρου, υπό την προϋπόθεση πως θα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή