ΟΗΕ: 50 κράτη καταγγέλλουν την Κίνα για παραβιάσεις δικαιωμάτων

0
94

Πενήντα κράτη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ της Κίνας

Πενήντα κράτη κατήγγειλαν χθες Δευτέρα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τις «σοβαρές και συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη Σιντζιάνγκ, αξιώνοντας οι αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους «όλους όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους» στην ημιαυτόνομη περιφέρεια της μειονότητας των Ουιγούρων.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ιδίως για τις παραβιάσεις των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ», ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κείμενο που αναγνώστηκε από τον πρεσβευτή του Καναδά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τρίτης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι ειδικευμένη σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσιοποίησε στα τέλη Αυγούστου έκθεση στην οποία έκανε λόγο για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μελών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ, πρωτίστως των Ουιγούρων, επικαλούμενη «αξιόπιστα τεκμήρια» για βασανιστήρια και σεξουαλική βία. Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, λέει πως καταπολεμά την τρομοκρατία και ότι εγγυάται την ανάπτυξη της περιοχής.
«Τόσο σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αναφέρεται στο κοινό κείμενο των 50 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Γουατεμάλας και της Σομαλίας, μεταξύ άλλων.

Καλούν το Πεκίνο να «εφαρμόσει τις συστάσεις» της ΥΑ, που συμπεριλαμβάνουν την «λήψη ταχέων μέτρων για να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους στη Σιντζιάνγκ και να εξιχνιαστεί επειγόντως η τύχη» των ανθρώπων που αγνοούνται. Με δεδομένη τη «βαρύτητα» της έκθεσης, «ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Κίνα ως τώρα αρνείται να συζητήσει τα συμπεράσματά της», προσθέτουν.

Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει τον Οκτώβριο δημόσια συνεδρίαση για το κείμενο αυτό στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή