Μία νέα ασθένεια έκανε την εμφάνιση της. Η επιστήμη δεν έχει προλάβει να αναπτύξει ακόμα εμβόλιο. Ανάγκασε ολόκληρη την υφήλιο να διακόψει τη δραστηριότητά της επί μακρόν, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σους περισσότερους από εμάς που είμαστε σήμερα γονείς μικρών παιδιών ή εφήβων το ενδεχόμενο θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας ανήκε σε ιστορικές αναφορές. Όπως π.χ. για την ισπανική γρίπη ή την πανούκλα. Τα εμβόλια είχαν απαλείψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο – μέχρι φυσικά, την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού.
Όλη η υφήλιος αναμένει με αγωνία το εμβόλιο για τη νόσο covid-19. Πολλοί από εμάς όμως παραμελήσαμε τον εμβολιασμό του παιδιού μας κατά τη διάρκεια του lockdown. Ανησυχήσαμε και εφαρμόσαμε κατά γράμμα τον κανόνα «μένουμε σπίτι». Ακόμα και για την περίπτωση που επρόκειτο για μία επίσκεψη στον γιατρό.
Όπως «άδειασαν» τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, άδειασαν και τα γραφεία των παιδιάτρων. Η επίσκεψη σε ένα ιατρείο μας φόβιζε πλέον. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, οι ειδικοί επισήμαναν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβάλλουμε τα προγραμματισμένα εμβόλια. Δυστυχώς αυτό ακριβώς κάναμε και τώρα έχουμε μείνει «πίσω». Οι δόσεις των εμβολίων που έπρεπε να έχει κάνει το παιδί μας συσσωρεύονται και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μας παρακινούν να επιστρέψουμε άμεσα στο προτεινόμενο από το κράτος πρόγραμμα εμβολιασμού. Να καλύψουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν ενώ διαρκούσε η καραντίνα.
Δυστυχώς, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Η μείωση των εμβολιασμών το διάστημα αυτό φτάνει το 50% για τα βρέφη κάτω των δύο ετών. Στις υπόλοιπες ηλικίες των μεγαλύτερων παιδιών είναι πάνω από 70%. Με πολύ απλά λόγια, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό. Είμαστε δηλαδή «ανοχύρωτοι» απέναντι σε ασθένειες οι οποίες έχουν πάψει να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο εδώ και δεκαετίες.
Μετά το τέλος του lockdown, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Επισημαίνουν ότι, εμβολιαστικό κενό μαζί με την άρση μέτρων περιορισμού, πιθανά να θέσουν σε κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε λοιμώξεις. Όπως είναι για παράδειγμα η μηνιγγίτιδα Β, κρούσματα της οποίας συνεχίζουν να καταγράφονται. Πρόκειται για μία εξαιρετικά απρόβλεπτη και ραγδαία εξελισσόμενη νόσο, που απειλεί όλα τα παιδιά. Όμως το εμβόλιο για την πρόληψή της υπάρχει και είναι διαθέσιμο, ώστε κυριολεκτικά, να σωθούν ζωές.
Ορόσημο ο ερχόμενος Σεπτέμβριος
Θα πρέπει άμεσα αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί ώστε η ζωή των παιδιών μας να μην κινδυνεύει χωρίς λόγο και αιτία. Είναι αναγκαίο αυτό να γίνει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο. Όταν θα ξεκινήσει και πάλι η περίοδος έξαρσης των εποχικών ιώσεων, της γρίπης και – πιθανόν – του νέου κορωνοϊού. Ο ερχόμενος Σεπτέμβριος είναι λοιπόν το ορόσημο. Πρέπει να κερδίσουμε, παρά τη θερινή ραστώνη – που σε κάθε περίπτωση φέτος είναι πολύ διαφορετική από άλλες χρονιές.
Οι παιδίατροι συμφωνούν πως ο Ιούνιος είναι ιδανικός μήνας για εμβολιασμούς και για την αναπλήρωση των κενών προστασίας. Οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς θα επισκεφτούν τον παιδίατρο για το Ατομικό Δελτίο Μαθητή. Με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας των σχολείων (εναλλάξ, με άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς) υπάρχει περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εξέταση. Είναι επίσης δεδομένο πως σε όλα τα ιατρεία ή κέντρα εμβολιασμών τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας είναι απολύτως ασφαλείς.
Δεν χρειάζομαι επιπλέον επιχειρήματα για να καταλάβω πως το καλύτερο για την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή του παιδιού μου είναι να εμβολιαστεί άμεσα. Βάση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τις συμβουλές του παιδιάτρου που το παρακολουθεί. Το «καμπανάκι» ήχησε για όλους μας εξαιτίας της πανδημίας. Mας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της υγείας και την ανάγκη να τη διασφαλίζουμε για τις οικογένειές μας και τους συνανθρώπους μας με τον καλύτερο τρόπο.
Μια επίσκεψη στον παιδίατρο αρκεί για να είναι το παιδί μας ασφαλές και εμείς ήσυχοι για την υγεία του.
Πηγή
Author: