«Παγώνει» το επιτόκιο ρύθμισης χρεών προς τον ΕΦΚΑ

0
95

Στο 5,5% «παγώνει» για ένα χρόνο το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμισμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι οφειλέτες για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της ήδη εντάχθηκαν 30.153 οφειλέτες, ενώ άλλοι 13.271 που ήταν ήδη στη ρύθμιση των 12 δόσεων, επέλεξαν αυτή των 24.
Συνολικά, εντάχθηκαν προς ρύθμιση σε 24 δόσεις 261,14 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια ακόμη ευνοϊκή διάταξη, προκειμένου αφενός να κάνει πιο ελκυστικό τον διακανονισμό των οφειλών, κυρίως για τους μικροοφειλέτες, εξασφαλίζοντας επιτόκια αποδεσμευμένα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τουλάχιστον για ένα χρόνο, αφετέρου να δείξει προς όλες τις πλευρές πως πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία, πριν από την έναρξη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Αναλυτικά, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως να αποτραπεί η μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων μέσω της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ άρα ούτε και από τη νέα διάταξη.
Πρακτικά, η νέα διάταξη οδηγεί σε επιτόκιο για τα ρυθμισμένα χρέη, 5,5%, ήτοι 5% βάσει της ρύθμισης, συν 0,5% λόγω του επιτοκίου της ΕΚΤ, όπως αυτό ήταν πριν από τις 13/9/2022 και όχι 2%, όπως είναι σήμερα. Αντίστοιχα, για τα χρέη που βρίσκονται εκτός ρύθμισης, το επιτόκιο «παγώνει» για ένα χρόνο στο 8% συν 0,5%, ήτοι 8,5% και όχι 10%.

Μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, σήμερα, όπου αναμένεται η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται αγώνας δρόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τον επανυπολογισμό των δόσεων και στη συνέχεια «σαφάρι» προκειμένου να εισπραχθούν κάποια από τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή