Πακιστάν: Στο όνομα της τιμής, οι γυναίκες αναγκάζονται να μένουν στο πλημμυρισμένο χωριό τους

0
138

Αναχρονιστικές παραδόσεις εμποδίζουν τις γυναίκες ενός πλημμυρισμένου χωριού στο Πακιστάν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να έρθουν σε επαφή με ξένους άνδρες

Οι περίπου 400 κάτοικοι της Μπάστι Άχμαντ Ντιν, ενός μικρού χωριού στο Πακιστάν περιτριγυρισμένο από πλημμυρισμένους κάμπους και προσβάσιμο μόνο με βάρκα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων, απειλούνται από λιμό και ασθένειες. Ωστόσο αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.
Αν φύγουν από τα σπίτια τους για να πάνε σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, οι γυναίκες του χωριού θα αναγκαστούν να έρθουν σε επαφή με άνδρες που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους, κάτι που θα αποτελούσε προσβολή για την «τιμή» τους, εξήγησαν οι κάτοικοι.Οι γυναίκες του Μπάστι Άχμαντ Ντιν δεν έχουν λόγο στην απόφαση. «Οι γηραιοί του χωριού αποφασίζουν», εξήγησε η 17χρονη Σιρίν Μπίμπι όταν τη ρώτησαν αν θα προτιμούσε να πάει σε έναν πιο ασφαλή καταυλισμό.

Οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στο Πακιστάν, με το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας να βρίσκεται κάτω από το νερό. Συνολικά 1.355 άνθρωποι στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ενώ συνολικά 33 εκατομμύρια (από τα 220 εκ. κατοίκους) έχουν επηρεαστεί.

Στο Μπάστι Άμχαντ Ντιν οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα, με κατεστραμμένα σπίτια και ζωές. Περισσότερα από τα μισά από τα 90 σπίτια του χωριού, που βρίσκεται στην επαρχία Πουντζάμπ, έχουν καταστραφεί. Οι καλλιέργειες βαμβακιού γύρω από το χωριό είναι πλημμυρισμένες. Ο δρόμος που συνέδεε το χωριό με την κοντινότερη πόλη βρίσκεται τρία μέτρα κάτω από το νερό. Το μόνο μέσο μετακίνησης που έχει απομείνει στους κατοίκους είναι οι βάρκες. Όμως το ταξίδι κοστίζει ακριβά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αύξησαν τις τιμές.

Οι κάτοικοι του Μπάστι Άμχαντ Ντιν έχουν πολύ λίγα αποθέματα τροφίμων και αποφάσισαν να μοιραστούν το λίγο σιτάρι και ό,τι άλλο κατάφεραν να σώσουν από το νερό. Πολλά μέλη οργανώσεων αρωγής τους έχουν ζητήσει να φύγουν από το χωριό, αλλά μάταια.

«Είμαστε Βαλούχοι. Οι Βαλούχοι δεν επιτρέπουν στις γυναίκες τους να βγουν από το σπίτι», τόνισε ο Μοχάμαντ Αμίρ. «Οι Βαλούχοι προτιμούν να πεθάνουν από την πείνα από το να αφήσουν τις οικογένειές τους να βγουν από το σπίτι», πρόσθεσε. Στην επαρχία του Πακιστάν, όπου οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί, ο πατριαρχικός κώδικας που βασίζεται στην «τιμή» ορίζει τη ζωή των γυναικών.

Βάσει αυτού περιορίζονται πολύ οι ελευθερίες τους και κυρίως οι επαφές τους με τους άνδρες που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Επιτρέπεται εξάλλου μια γυναίκα να φονευθεί από συγγενή της αν έχει αμαυρ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή