Πανελλήνιες 2023: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και οι βάσεις

0
1556

Την ημερομηνία που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αλλά και οι βάσεις 2023 για τις φετινές πανελλήνιες ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής»

Αρχικά, ο κ. Κόπτης είπε χαρακτηριστικά: «Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου. Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής».

Και αμέσως μετά, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους». Υπενθύμισε, δε, ότι οι Πανελλήνιες ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε: «Για δεύτερη φορά ξεκινάμε πολύ νωρίς και μάλιστα φέτος θεσμοθετήσαμε ως προς την ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι, οι γονείς τους πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι εξετάσεις, ποια θα είναι η ύλη, ποιες είναι οι διαδικασίες, όλες οι αποφάσεις είναι ήδη στα σχολεία εδώ και πολύ καιρό».

«Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα σενάρια εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πανέτοιμοι»

«Για τα Λύκεια η 18η Μαΐου, δηλαδή την Πέμπτη προ των βουλευτικών εκλογών, είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων. Για τα Γυμνάσια είναι η 30η Μαΐου. Για το Δημοτικό όπως πάντα δεν αλλάζει κάτι, τελειώνουν 15 Ιουνίου. Από τις 23 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις. Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα σενάρια εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πανέτοιμοι», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κόπτσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρεμιέρα των Πανελλαδικών θα γίνει στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Κατά τις φετινές Πανελλήνιες δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές, με εξαίρεση τον τρόπο βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και την υποβολή του μηχανογραφικού σε μία φάση.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι και το 2022.

Επιπλέον, στα Αρχαία Ελληνικά «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Να αναφέρουμε, δε, πως η υποβολή του Μηχανογραφικού δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.