Παρακολουθήσεις, δημοσκοπήσεις και εκλογές: Η ακρίβεια ρυθμιστής στις κάλπες

0
118

Μπορεί τα στρατηγεία των κομμάτων να ερμηνεύουν το καθένα διαφορετικά τις δημοσκοπήσεις, όμως ο πολιτικός ορθολογισμός επιβάλλει την εξαγωγή κάποιων αντικειμενικών συμπερασμάτων για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο ιδιαίτερα μετά το θέμα των παρακολουθήσεων

Καταρχήν το βασικό συμπέρασμα των «μετά παρακολουθήσεων» δημοσκοπικών ευρημάτων είναι ότι οι πολίτες βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο ζήτημα. Η φθορά της κυβέρνησης είναι αξιοσημείωτη, αλλά όχι συντριπτική. Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου πέφτει από τις 8,9 ή 9 μονάδες αν θέλετε, περίπου στις 6 μονάδες. Κερδίζει λίγο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρακτικά πάντως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν την επιθετική ρητορική που επέδειξαν με το θέμα των παρακολουθήσεων. Το feedback στην κοινή γνώμη για το ζήτημα των υποκλοπών είναι μικρό.

Θα περίμενε κανείς με τόσο πολιτικό ντόρο που δημιουργήθηκε να βγει κόκκινη κάρτα προς τη ΝΔ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η Πειραιώς φαίνεται προσώρας να βγαίνει τραυματισμένη, αλλά όχι με βαριές κακώσεις…
Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (βλέπε GPO) προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες δεν θεωρούν πρώτο θέμα που τους αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά τρίτο.

Το μέγα θέμα που καίει τους πολίτες είναι η έκρηξη της ακρίβειας. Μάλιστα στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc δεν είναι καν τρίτο θέμα, είναι τέταρτο. Πρώτο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, δεύτερο τα εθνικά θέματα, τρίτο η εγκληματικότητα και τέταρτο οι παρακολουθήσεις.

Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται επίσης να διατηρεί προβάδισμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της δημοφιλίας και να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης (GPO). Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι προς το παρόν το θέμα των παρακολουθήσεων δεν φαίνεται ικανό να οδηγεί την κυβέρνηση της ΝΔ σε… έξοδο. Πιο καυτό και επικίνδυνο είναι για τους γαλάζιους το πρόβλημα της ακρίβειας, παρά οι παρακολουθήσεις.
Το τελευταίο φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους κομματικούς μηχανισμούς παρά την κοινή γνώμη.
Βεβαίως όλα αυτά είναι ρευστά αφού κάνεις δεν μπορεί να προεξοφλεί την διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου από τώρα. Με βάση τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχουμε ακόμα αρκετό πολιτικό δρόμο να διανύσουμε.
Όμως είθισται οι πολίτες να πηγαίνουν στην κάλπη με το χέρι στην… τσέπη ή στο πορτοφόλι καλύτερα.

Τα οικονομικά ζητήματα είναι αυτά που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και αυτό έχει διαπιστωθεί ιστορικά.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή