Η βιασύνη της εταιρείας είναι κατανοητή. Η κυβέρνηση Trump επέβαλε δασμούς εισαγωγής έως και 104% στην Κίνα από τα μεσάνυχτα της 9ης Απριλίου, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 124% μετά την αντίστοιχη κίνηση της Κίνας. Δεν εφαρμόζεται η ίδια προσέγγιση στις υπόλοιπες χώρες για τις οποίες είχαν προαναγγελθεί υψηλοί δασμοί, καθώς η κυβέρνηση Trump έλαβε απόφαση τις πρώτες πρωινές ώρες να τους περιορίσει στο 10% και επιπλέον να αναστείλει την εφαρμογή τους για περίοδο 90 ημερών, δίνοντας χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Πηγές ανέφεραν επίσης στο TOI ότι η Apple δεν έχει (ακόμη) πρόθεση να αυξήσει τις λιανικές τιμές σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, γι’ αυτό και ξεκίνησε να συσσωρεύει απόθεμα από την Ινδία και την Κίνα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που συνήθως χαρακτηρίζεται από χαμηλή κίνηση στις αποστολές.
Ωστόσο, η στρατηγική της Apple αποτελεί μόνο προσωρινή λύση για ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Συσσωρεύοντας απόθεμα πριν την εφαρμογή των δασμών, η εταιρεία μπορεί να προστάτευσε τον εαυτό της από υψηλότερο κόστος σε κάποιο βαθμό. Αλλά πέντε αεροπλάνα γεμάτα με iPhones δεν θα είναι αρκετά για να κρατήσουν την εταιρεία μακριά από την τελική πληρωμή των δασμών ή τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Οι αποθήκες στις ΗΠΑ είναι σύμφωνα με πληροφορίες γεμάτες, δίνοντας στην Apple μερικούς μήνες το πολύ πριν οι δασμοί την επηρεάσουν. Εάν η Apple τελικά αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες βασικές αγορές, καθώς και τα android smartphones.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές συσκευών Android έχουν τηρήσει σιωπή στο θέμα. Εταιρείες όπως η Samsung, η Motorola και η Google επηρεάζονται επίσης από αυτούς τους δασμούς, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια ανακοίνωση για το αν μεταφέρουν επίσης συσκευές ή θα αυξήσουν τις τιμές.
Υπάρχει ωστόσο ένας καλός λόγος πίσω από τη σιωπή των κατασκευαστών Android. Η Samsung, για παράδειγμα, βρίσκεται σε πιο άνετη θέση λόγω της διαφοροποίησης της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Σε αντίθεση με την Apple, η Samsung έχει διασπείρει την παραγωγή των smartphones της σε ευρύτερο φάσμα. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια smartphone της Samsung, δηλαδή πάνω από το μισό της ετήσιας παραγωγής της, κατασκευάζονται στο Βιετνάμ.
Η Samsung διαθέτει επίσης πολλαπλές εναλλακτικές. Περίπου το 30% της παραγωγής της προέρχεται από την Ινδία, ενώ το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής της Samsung κατανέμεται μεταξύ Βραζιλίας, Ινδονησίας και της πατρίδας της, της Νότιας Κορέας. Η διασπορά αυτή δίνει στη Samsung μεγαλύτερη ευελιξία από την Apple, η οποία κατασκευάζει το 90% των iPhone της στην Κίνα.
Ένα είναι σίγουρο: οποιοδήποτε αυξημένο κόστος από αυτούς τους δασμούς είναι απίθανο να παραμείνει στους ισολογισμούς των εταιρειών τεχνολογίας για πολύ. Οι καταναλωτές θα επωμιστούν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος του βάρους μακροπρόθεσμα, εκτός αν μειωθούν οι δασμοί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, οι καταναλωτές δεν φαίνεται να περιμένουν για να δουν τι θα συμβεί. Υπάλληλοι καταστημάτων της Apple έχουν παρομοιάσει το πρόσφατο κύμα αγορών iPhone με την αγοραστική φρενίτιδα των εορτών, καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν iPhone πανικόβλητοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τις τιμές πριν από τους δασμούς πριν από τις πιθανές αυξήσεις.