Περιορισμό των δαπανών επιχειρεί το Apple TV+ στον απόηχο δαπανηρών επενδύσεων προς άγρα συνδρομητών

Η Apple αλλάζει πολιτική ως προς την υπηρεσία streaming που παρέχει, την οποία παρουσίασε αρχικά το 2019, καθώς δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αντιστοιχώντας μόλις στο 0,2% της τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που το Netflix βρίσκεται στο 8%. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, τα θετικά σχόλια από τους κριτικούς και διάφορες υποψηφιότητες για βραβεία, το Apple TV+ φέρεται να συγκεντρώνει σε ένα μήνα λιγότερες ώρες θέασης από ό,τι το Netflix μέσα σε μία ημέρα.

Στην πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων, το Apple TV+ μετρά μόλις τέσσερις σειρές που κατέκτησαν θέση στην εβδομαδιαία λίστα της Nielsen με τις δημοφιλέστερες πρωτότυπες σειρές μέσω υπηρεσιών streaming. Παρότι το Ted Lasso ήταν η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην κατηγορία streaming για το 2023, το Apple TV+ καταλαμβάνει μικρότερο μερίδιο στις δέκα δημοφιλέστερες σειρές από κάθε άλλη υπηρεσία, με μόνη εξαίρεση το Paramount+.

Η αρχική απόπειρα της Apple να διεισδύει στην αγορά χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές επενδύσεις σε εγχειρήματα με ηχηρά ονόματα, καθώς ανακοινώθηκαν συνεργασίες με βαριά χαρτιά της αγοράς, ανάμεσά τους η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Τζένιφερ Άνιστον. Η προσπάθεια της εταιρίας να εδραιωθεί στην κινηματογραφική αγορά, με επικεφαλής τους Ζακ Βαν Άνμπεργκ και Τζέιμι Έρλιχτ, παρουσιάστηκε σαν ένας προορισμός φιλικός προς τους καλλιτέχνες, παραπέμποντας στο HBO, καθώς πρόσφερε στους δημιουργούς φαινομενικά απεριόριστους πόρους.

Η Apple δαπάνησε ποσά που ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια σε ταινίες σκηνοθετών όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ρίντλεϊ Σκοτ και ο Μάθιου Βον, ενώ διέθεσε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια στη μίνι σειρά Masters of the Air, που τοποθετείται στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις ιδιαίτερα θετικές κριτικές και τις υποψηφιότητες για βραβεία, οι απόπειρες αυτές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, σε επίπεδο τηλεθέασης.

Η νέα στρατηγική της εταιρίας φέρεται να εστιάζει σε σφιχτότερο έλεγχο των προϋπολογισμών και μια επιφυλακτικότερη στάση προς τα δαπανούμενα ποσά. Αυτό σημαίνει καταβολή μικρότερων προκαταβολών, ταχύτερη ακύρωση σειρών που δεν σημειώνουν την προσδοκώμενη επιτυχία και την αναβολή νέων παραγωγών, ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση του κόστους. Για παράδειγμα, η παραγωγή της σειράς επιστημονικής φαντασίας Foundation αναβλήθηκε, προκειμένου να αποτραπεί η υπέρβαση του προϋπολογισμού που θα προέκυπταν από τις απεργίες ηθοποιών και σεναριογράφων το 2023.

Το κόστος της δεύτερης σεζόν του Severance εκτοξεύτηκε σε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο, εξαιτίας καθυστερήσεων που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εσωτερικών εντάσεων αλλά και επιπλέον εξόδων, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη του Μπο Γουίλιμον, δημιουργού της σειράς House of Cards, ώστε να συμβάλει στη συγγραφή των σεναρίων. Μάλιστα, οι παραγωγοί του Severance έχουν κληθεί να περιορίσουν τον προϋπολογισμό για τις μελλοντικές σεζόν, με στελέχη της Apple να υπογραμμίζουν την ανάγκη για την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Η Apple εμφανίζεται παράλληλα περισσότερο εκλεκτική ως προς την εξασφάλιση νέων σειρών, απορρίπτοντας ορισμένα τα οποία, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η εταιρία θα είχε εγκρίνει μέχρι πρότινος. Μάλιστα, η Apple φέρεται να θέλει να αποσείσει την εικόνα του “χουβαρντά” του Χόλυγουντ και να επιφέρει μεγαλύτερη πειθαρχία και στρατηγική στις επενδύσεις της.

Παρότι παραμένει πρόθυμη να επενδύσει δυναμικά σε σειρές με μεγάλα ονόματα, όπως το The Morning Show, όπου οι αμοιβές των ηθοποιών και μόνο υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια για την επερχόμενη σεζόν, η Apple, μέσω του TV+, τηρεί πλέον συντηρητικότερη στάση στα οικονομικά της. Στο The Morning Show πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Άνιστον και η Ρις Γουίδερσπουν, οι οποίες θα αμείβονται με περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο.

Η αλλαγή στάσης της Apple καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία και άλλα μεγάλα στούντιο, όπως Disney, Warner Bros και Paramount προχωρούν σε αντίστοιχες περικοπές στις υπηρεσίες streaming που παρέχουν, εξαιτίας των διογκούμενων απωλειών που καταγράφουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss