Περισσότερα πάρκα στις πόλεις, παιδιά με πιο γερά οστά!

0
92

Τι σχέση μπορεί να έχει η πρόσβαση των παιδιών σε πάρκα και χώρους πρασίνου και ποια η επίδραση στα οστά τους;

Τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί παίζουν σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του και στην κατάσταση της υγείας του. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρείται σημαντικό για τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών είναι η επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον και η εύκολη πρόσβαση της οικογένειας σε χώρους πρασίνου.

Πώς επιδρά το φυσικό περιβάλλον στην υγεία των παιδιών;

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη πάρκων και «πράσινων» χώρων παιχνιδιού και αναψυχής στις οικιστικές περιοχές των πόλεων δρουν ευεργετικά στην υγεία των παιδιών που μεγαλώνουν σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που ζουν κοντά σε τέτοιους χώρους παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, συχνότερη και πιο έντονη δραστηριότητα σωματικής άσκησης, και επομένως μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Επιπλέον, το παιχνίδι κοντά στο φυσικό περιβάλλον ευνοεί τη νοητική, συμπεριφορική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Τι σχέση έχει με την υγεία των οστών τους;

Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη όφελος της επαφής με το φυσικό περιβάλλον για την υγεία των παιδιών. Μελέτη που έγινε σε παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, έδειξε ότι εκείνα που ζούσαν κοντά σε χώρους πρασίνου, σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα. Επιπλέον, αν η απόσταση ήταν μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλή οστική πυκνότητα στο μέλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η υγεία των οστών αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα των παιδιών που παρατηρείται σε πάρκα και τέτοιου είδους χώρους, η οποία ευνοεί την υγιή ανάπτυξη των οστών. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι πολύ πιο δραστήρια κοντά στη φύση, και επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, άλματα, και κινήσεις μυϊκής αντίστασης που ωφελούν την οστική τους πυκνότητα. Επίσης, η ποσότητα και η ποιότητα των χώρων πρασίνου, αλλά κυρίως η κοντινή τους απόσταση σε εκείνες τις περιοχές του αστικού τοπίου όπου διαμένουν οικογένειες με παιδιά, επηρεάζει τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας όλης της οικογένειας, τους τρόπους που αποκτούν γνώση για το περιβάλλον και τη σωματική άσκηση και τη μεταξύ τους θετική επικοινωνία γι’ αυτά τα θέματα.

Γιατί είναι σημαντική η οστική πυκνότητα στην παιδική ηλικία;

Η οστική μάζα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της υγείας και της αντοχής των οστών σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Και μπορεί το μέγιστο ποσοστό οστικής μάζας να είναι κάτι που επιτυγχάνεται στην ενήλικη ζωή μας, εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από την συγκέντρωσή της κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού μας. Επομένως, η προάσπιση της υγείας των οστών στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι εξίσου σημαντική με την πρόληψη κατά της απώλειας οστικής μάζας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα νέα δεδομένα για τη συσχέτιση της οστικής πυκνότητας των παιδιών με το «πράσινο» περιβάλλον των πόλεων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την δημόσια υγεία καθώς προσθέτουν μια νέα παράμετρο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Τονίζουν την μεγάλη σημασία της δημιουργίας πολλών, ποιοτικών και εύκολα προσβάσιμων χώρων πρασίνου για παιδιά και οικογένειες. Και προσθέτουν άλλο ένα όφελος στον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων που έχει η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και το παιχνίδι κοντά στη φύση για την ανάπτυξη των παιδιών, ειδικότερα σε σύγκριση με την απασχόληση σε κλειστούς χώρους ή μπροστά σε οθόνες.

Πώς μεγαλώνουμε παιδιά με υγιή οστά;

  • Φροντίζουμε τη διατροφή τους, με συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Ενισχύουμε την παραγωγή βιταμίνης D περνώντας περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού τις ημέρες με ηλιοφάνεια.
  • Κάνουμε συχνές επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου, έτσι ώστε το παιχνίδι και η σωματική άσκηση κοντά στη φύση να γίνουν μέρος της καθημερινότητας του παιδιού και αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια.

ΠΗΓΕΣ

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2813603
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.704647/full
  3. https://doi.org/10.4278/0890-1171-21.4s.312
  4. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2010.06.001
  5. https://doi.org/10.3389/fendo.2020.00099
  6. https://doi.org/10.1186/1471-2458-14-477

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή