ΠΦΣ: Χρειάζεται χρόνος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς συνταγή

0
118

Μία σειρά από ενέργειες σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προκειμένου να είναι δυνατό να ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία.  

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, την Παρασκευή (16/12/2022) η ΗΔΙΚΑ παρουσίασε σε εκπροσώπους του Συλλόγου, του ΕΟΠΥΥ και της υπηρεσίας εκκαθάρισης συνταγών του Οργανισμού, καθώς και της εταιρείας κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων, η εφαρμογή για τη διάθεση, διενέργεια και καταχώρηση των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή.
Για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής, ζητήθηκε και αποφασίστηκε να γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα για επιμέρους ζητήματα που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης. Επίσης, ζητήθηκε πριν από την έναρξη της διαδικασίας, να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για να έχουν γνώση της λειτουργίας της εφαρμογής.

Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα, δεν είχαν γίνει οι βελτιώσεις στο σύστημα, ούτε είχαν αποσταλεί οι οδηγίες στους φαρμακοποιούς. Παράλληλα, οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη διασύνδεση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα των φαρμακείων, πράγμα που κατά δήλωσή τους, απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Οι φαρμακοποιοί, λοιπόν, αναμένουν νέα ενημέρωση και την υλοποίηση των παραπάνω, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (19/12/2022) ότι ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή, ξεκινά σήμερα. Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε την Παρασκευή (16/12/2022), σύμφωνα με την οποία, ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή αφορά:

1) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2) Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
– Χρόνια καρδιακά νοσήματα

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια
– Χρόνιες παθήσεις ήπατος
– Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
– Σύνδρομο Down
– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
– Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
– Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματαχρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
– Άστεγοι.
– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι παραπάνω ομάδες δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή.
Διαβάστε επίσης:
Γρίπη: Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου εμβολιάζονται χωρίς συνταγή


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή