Τα σχέδια των ευρωπαϊκών εταιρειών να αυξήσουν τους μισθούς και να πληρώσουν εφάπαξ μπόνους για να βοηθήσουν το προσωπικό να αντιμετωπίσει τον επικείμενο δριμύ χειμώνα προβληματίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι και ανησυχούν μήπως το επιπλέον κόστος βλάψει τα εταιρικά κέρδη και υπονομεύσει την οικονομία εν συνόλω.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περισσότεροι όμιλοι λιανεμπορίου τροφίμων αύξησαν τα ωρομίσθια δύο φορές μέσα στο 2022, η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour έκανε αύξηση μισθών και κατέβαλε εφάπαξ επίδομα και η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αντί στις αρχές του 2023.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επίσης καλύτερες αμοιβές, τέτοιες ώστε να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ 10% τον Σεπτέμβριο. Τα ιταλικά συνδικάτα θα ζητήσουν αύξηση μισθού άνω του 8% το 2023 στις συνομιλίες που ξεκινούν την τρέχουσα εβδομάδα.
Αυτή είναι η συσσώρευση πίεσης στα στελέχη, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τροφίμων, πρώτων υλών και πιστώσεων, αλλά και τη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το κόστος αποστολής αγαθών, καθυστερώντας την ανάκαμψη από την πανδημία. Μέχρι τώρα πολλές εταιρείες διαφορετικών κλάδων έχουν μετακυλίσει το επιπλέον κόστος στο καταναλωτικό κοινό.
Οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θα είναι επιζήμιες για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, επειδή την ίδια στιγμή εξακολουθούν να επιβαρύνονται με αυξανόμενα κόστη.
Το κόστος για τις εταιρείες στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 43,3% το δωδεκάμηνο με λήξη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat, δηλαδή υπερδιπλάσια από τις ΗΠΑ. Περίπου οι μισοί κλάδοι στη Γηραιά Ηπειρο έχουν μειώσει τις προβλέψεις του περιθωρίου κέρδους από την αρχή του έτους.