Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, με τίτλο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας», ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απόγευμα της Τρίτης (13/12/2022).
Ο κ. Πλεύρης μίλησε για τις δράσεις βιωσιμότητας που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενος στην επένδυση στη δημόσια υγεία, όπου υπήρχε το μεγαλύτερο κενό στη χώρα μας. Η δημόσια υγεία ήρθε στο κέντρο της προσοχής με αφορμή την πανδημία. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιείται το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη, το οποίο περιλαμβάνει οργανωμένο από την Πολιτεία προσυμπτωματικό έλεγχο για σειρά νοσημάτων. «Όσους πόρους εξοικονομούμε στο κομμάτι της πρόληψης, μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε στο κομμάτι της θεραπείας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Σημαντικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα στο 2023 θα έχουμε την πλήρη λειτουργία του θεσμού. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.100 ιδιώτες γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ενισχύσει τον θεσμό με παραπάνω κίνητρα για τους γιατρούς, ενώ θα εκμεταλλευτεί και τις διατάξεις για το ήπιο ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.
Περνώντας, στη συνέχεια, στον τομέα του φαρμάκου, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι είναι η πιο δύσκολη ισορροπία, καθώς πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για τις νέες, ακριβές θεραπείες. Ο Υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, καθώς έχουν δημιουργηθεί κλειστοί προϋπολογισμοί ύψους 920 εκατ. ευρώ και έχουν επιτευχθεί εκπτώσεις 348 εκατ. ευρώ, ενώ στις νέες θεραπείες έχει προβλεφθεί «κλειδωμένος» αριθμός ασθενών. Στο κομμάτι της κατανάλωσης, ωστόσο, «δεν έγιναν όσα θα θέλαμε» είπε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στοίχημα για την επόμενη χρονιά αποτελεί ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός. «Αφού εξαντλήσαμε τη φαρμακοβιομηχανία με τις εκπτώσεις, αφού προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την κατανάλωση, πρέπει να πάμε στην αύξηση». Για παράδειγμα, στις νέες θεραπείες, το επιπλέον ποσό που θα προστίθεται θα υπολογίζεται με βάση τον προσδιορισμό των ενδείξεων και τον κλειστό αριθμό ασθενών στους οποίους θα απευθύνονται.
Διαβάστε επίσης:
Προσωπικός γιατρός: Νέα παράταση – Χωρίς «ποινές» έως την 1η Απριλίου
Διαφάνεια και έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις ζητά ο ΣΦΕΕ
Βρετανία: Έλεγχος στο DNA 100.000 νεογέννητων για σπάνιες νόσους