Πλοήγηση στο «μεγάλο μικρό άλμα» προς το νηπιαγωγείο
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχουν προετοιμαστεί τα παιδιά για το νηπιαγωγείο, η μετάβασή τους στην τάξη κατά τους πρώτους μήνες παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μια πιο επιτυχημένη μετάβαση κατά τις πρώτες 10-14 εβδομάδες του νηπιαγωγείου σημείωσαν υψηλότερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα σε τεστ ακαδημαϊκών και κοινωνικών-συμπεριφορικών δεξιοτήτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Σημαντικά μέρη της μετάβασης – αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «μεγάλο μικρό άλμα» – περιελάμβαναν τη δημιουργία νέων φίλων, την εκμάθηση της συνεργασίας με άλλους και την προσαρμογή στις νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Και ένα κρίσιμο εύρημα ήταν ότι αυτή η μετάβαση ήταν σημαντική για όλα τα παιδιά.
«Οι δυσκολίες μετάβασης βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών, ανεξάρτητα από τις αρχικές δεξιότητες ετοιμότητας με τις οποίες εισήλθαν», δήλωσε η Jing Sun, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός ερευνητής στο Κέντρο Crane Center for Early Childhood Research and Policy του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Και πρόσθεσε: «Ακόμη και εκείνοι που είναι πιο έτοιμοι για το σχολείο θα επηρεαστούν αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά τη μετάβαση». Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή μια πρόσφατη μελέτη του Ohio State δείχνει ότι έως και το 70% των νηπίων αγωνίζονται με κάποιου είδους δυσκολία κατά τη μετάβαση, δήλωσε η Sun.
Στη μελέτη συμμετείχαν 626 μαθητές νηπιαγωγείου σε 64 τάξεις σε 15 σχολεία μιας μεγάλης περιφέρειας στο Οχάιο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που ονομάζεται Early Learning Ohio, το οποίο εξετάζει τη μάθηση, τα επιτεύγματα και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης, από την προ-Κ έως την τρίτη τάξη.
Περίπου 10-14 εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί βαθμολόγησαν τη δυσκολία κάθε παιδιού να μεταβεί στην τάξη. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε πέντε τομείς: ακαδημαϊκά μαθήματα, δημιουργία φίλων, εργασία σε ομάδες, οργάνωση και τήρηση του προγράμματος και της ρουτίνας. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου συμπλήρωσαν επίσης αξιολογήσεις των μαθηματικών, της ανάγνωσης και των κοινωνικών-συμπεριφορικών δεξιοτήτων τους στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «τα παιδιά που σημείωσαν την καλύτερη βαθμολογία στις ακαδημαϊκές και κοινωνικο-συμπεριφορικές αξιολογήσεις στην αρχή του έτους -ένα σημάδι ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο – είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες μετάβασης από τα υπόλοιπα». «Αυτό μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή τα παιδιά με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στην τάξη», δήλωσε η Sun.
Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες μετάβασης στην αρχή του νηπιαγωγείου επέδειξαν σχετικά περισσότερα κέρδη στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις κοινωνικές-συμπεριφορικές δεξιότητες στο τέλος του νηπιαγωγείου, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη οι δεξιότητες ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Σχετικά, οι δυσκολίες μετάβασης επηρέασαν την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις αρχικές τους δεξιότητες ετοιμότητας.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η μετάβαση στο νηπιαγωγείο;
Τα παιδιά με δυσκολίες μετάβασης μπορεί να αντιμετωπίζουν περισσότερες διαταραχές στη δημιουργία δεσμών με τους εκπαιδευτικούς και τους συνομηλίκους – τα άτομα που μπορούν να τα υποστηρίξουν και να βοηθήσουν στην προώθηση της μάθησης και της κοινωνικής τους ανάπτυξης, εξήγησε η Sun.
«Χωρίς αυτή την υποστήριξη, δυσκολεύονται να επωφεληθούν από το περιβάλλον της τάξης, ακόμη και αν ήταν προετοιμασμένα μπαίνοντας», είπε αμέσως μετά. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ των δασκάλων της προσχολικής ηλικίας, των δασκάλων του νηπιαγωγείου και των γονέων», δήλωσε η Sun. Και τόνισε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διδασκαλία στην προσχολική ηλικία και στο νηπιαγωγείο είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια δραστική αλλαγή μεταξύ των δύο, την οποία ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν».
Έρευνα του Κέντρου Crane δείχνει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αφιερώνουν το 14% του χρόνου τους σε διδασκαλία γλώσσας και γραμματισμού, σε σύγκριση με το 43% του χρόνου στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούν το 49% του χρόνου τους σε ελεύθερο παιχνίδι, σε σύγκριση με μόλις το 11% στο νηπιαγωγείο. «Η δημιουργία αυτής της ευθυγράμμισης μεταξύ προσχολικής και νηπιαγωγείου είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης συνδέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών», δήλωσε η Sun.
Και τόνισε αμέσως μετά: «Πρέπει να φέρουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς κοντά». Επιπλέον, τα σχολεία θα πρέπει να αναπτύξουν παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νηπιαγωγείο. «Οι παρεμβάσεις για τα παιδιά με δυσκολίες μετάβασης όχι μόνο θα τα βοηθήσουν, αλλά θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις διαταραχές στη μάθηση στην τάξη που πλήττουν όλους τους μαθητές», είπε.
The post Πλοήγηση στο «μεγάλο μικρό άλμα» προς το νηπιαγωγείο appeared first on Νέοι Γονείς.