Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς πλέον από τα πιο επίσημα χείλη ακούγεται αυτό που όλοι βλέπουμε αλλά οι εταίροι… εθελοτυφλούν: Ένα κύμα λαϊκής οργής, έτοιμο να «πνίξει» τα πάντα!
«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες». Με αυτά τα λόγια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.
Ακρίβεια. Ενεργειακή κρίση. Επιστιστική κρίση. Αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν κάποιος άκουγε αυτές τις φράσεις, δεν θα μάντευε πως όλα αυτά διαδραματίζονται στο 2022. Σε μια Ευρώπη που διατυμπανίζει την αλληλεγγύη και την ασφάλεια των πολιτών της, ωστόσο στη θεωρία παραμένει… θεωρία.
Το κύμα της κοινωνικής αναταραχής απειλεί να φέρει την Ευρώπη προ των πυλών μιας απίστευτης ανθρωπιστικής κρίσης, που όμοιά της, πιθανότατα είχε αντικρίσει κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Η ανατριχιαστική πρόβλεψη της Γκεοργκίεβα
Θα βγουν «άνθρωποι στο δρόμο» παγκοσμίως, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε στο CNN.
«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας για όσους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση είναι ταλαιπωρία — για τους φτωχούς ανθρώπους, τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν υποστηρίζουμε τη δυναμική επίθεση στον πληθωρισμό», είπε η Γκεοργκίεβα.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν «καμία επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.
«Η δημοσιονομική πολιτική, αν βοηθήσει γενναιόδωρα τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα ήταν ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή αυξάνεις τη ζήτηση και αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση», συμπλήρωσε. «Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή