Πώς η CIA παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές!

0
80

Βόμβα μεγατόνων “έσκασαν” οι αποκαλύψεις της WikiLeaks για την CIA και το πως η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε καταφέρει να μετατρέψει όλον τον πλανήτη σε… Big Brother.

Σύμφωνα με τα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε η WikiLeaks, η CIA χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές που έχουμε όλοι στο σπίτι μας για να μας… παρακολουθεί.

Ουσιαστικά οι συσκευές μεγάλων ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών εταιριών (Apple, Samsung, Microsoft Windows) λειτουργούσαν ως μικρόφωνα για να μπορούν οι πράκτορες της CIA να υποκλέψουν συνομιλίες των στόχων τους! Μετά από τις χθεσινές αποκαλύψεις της WikiLeaks, στην CIA επικρατεί αναβρασμός, καθώς βρέθηκε εκτεθειμένη ενώ κανείς δεν ξέρει πως αυτά τα έγγραφα έφτασαν στα χέρια του Τζούλιαν Ασάνζ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων της CIA σχετικά με τα υψηλής τεχνολογίας εργαλεία λογισμικού και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία για να παραβιάζει την ασφάλεια των spartphones, των computers, αλλά και των συνδεδεμένων με το ίντερνετ τηλεοράσεων! Συσκευών που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αγοράσει και έχουν βάλει στα σπίτια τους.

Φόβοι και ερωτήματα

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως μία υπηρεσία που αποστολή της είναι να κλέβει τα μυστικά άλλων δεν μπόρεσε να φυλάξει τα δικά της μυστικά. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι οι άνθρωποι – στόχοι γνωρίζοντας πλέον τι μπορούν να κάνουν οι πράκτορες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να διαφύγουν της παρακολούθησης.

Αντίθετα με τα έγγραφα για την National Security Agency (NSA) που αποκαλύφθηκαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013, τα στοιχεία για την CIA που αποκαλύφθηκαν χθες δεν περιλαμβάνουν παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τα τεχνολογικά εργαλεία παρακολούθησης της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν κατά ξένων στόχων, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη ζημιά της διαρροής για την εθνική ασφάλεια. Όμως, η διαρροή είναι εξαιρετικά ενοχλητική για μία υπηρεσία που εξαρτάται από την μυστικότητα, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

«Αν (τα στοιχεία) είναι αληθινά, αυτό σημαίνει ότι η NSA δεν είναι η μόνη (υπηρεσία) που έχει ένα προχωρημένο και επίμονο πρόβλημα λειτουργικής ασφάλειας των εργαλείων αυτών», σχολιάζει στους New York Times. Αν και δεν υπήρξε δημόσια επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των στοιχείων της διαρροής, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ντοκουμέντα είναι αυθεντικά, ενώ πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε ότι ορισμένες από τις κωδικές ονομασίες προγραμμάτων της CIA, ένα οργανωτικό πλάνο και η περιγραφή μίας βάσης ηλεκτρονικής πειρατείας δείχνουν ότι είναι αυθεντικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Μάλιστα, και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της, εκτίμησε πως τα αρχεία της CIA που δημοσιοποίησε η WikiLeaks μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στοTwitter.

Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την υπόθεση αναφέρουν ότι είναι πιθανό να έχουν βάλει “το χεράκι” τους πράκτορες άλλων χωρών στις αποκαλύψεις αυτές, μιας και ο Ασάνζ δεν έχει αποκαλύψει το από πού βρήκε τα έγγραφα φωτιά!