Το ζήτημα των παρακολουθήσεων μπορεί να μην ρίχνει την κυβέρνηση, σίγουρα όμως μεταβάλλει τους συσχετισμούς μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ)
Όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα λόγω αυτής της συγκυρίας και του αυξημένου δημοσίου ενδιαφέροντος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, φαίνεται ότι μεταξύ των κομμάτων δημιουργεί άλλες ωσμώσεις και ισορροπίες αν και δεν ιεραρχείται ψηλά στα προβλήματα των πολιτών.
Η υπόθεση ενδιαφέρει μεν το εκλογικό σώμα αλλά δεν φαίνεται να αποτελεί γνώμονα για την τελική κίνηση πίσω από το παραβάν. Αυτά προσώρας διότι στο μέλλον μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν.
Οι διαχωριστικές γραμμές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να επισημάνει είναι η απομάκρυνση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο κομματικών συγκλίσεων και σε επίπεδο ψηφοφόρων. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια σημαντική πτώση των θετικών αξιολογήσεων για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πτώση αυτή είναι πάνω από 28 μονάδες (από το 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αξιολογούσαν θετικά τον Μητσοτάκη πέσαμε στο 35%). Παράλληλα, στον χώρο της κεντροδεξιάς φαίνεται να πέφτει σημαντικά η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Τσίπρα
Την ίδια ώρα η εξεταστική γύρω από τις υποκλοπές φαίνεται ότι ζεσταίνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ίσως όχι έτσι όπως το φανταζόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ήθελε και θέλει αυτόνομη πορεία σε αυτό τον δρόμο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν την ίδια άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούν για «προοδευτική διακυβέρνηση» ή αν εννοούν μια επιχείρηση «εγκλωβισμού» της Χαριλάου Τρικούπη στην γραμμή της Κουμουνδούρου.
Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε off the record συζητήσεις εκφράζουν ακριβώς αυτό τον προβληματισμό. Μήπως δηλαδή το όπλο του ΠΑΣΟΚ που γεννήθηκε μέσα από τις παρακολουθήσεις μετατραπεί σε υπερόπλο του Τσίπρα για να πετύχει την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Αν και …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή