Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barchart, σημειώνοντας άνοδο έως και 7,4% αυτό το μήνα στα 3.602 δολάρια.
Οι τιμές σημειώνουν ράλι εν μέσω μιας στενότητας εφοδιασμού που προκαλείται από τις έντονες βροχοπτώσεις και την εξάπλωση της ασθένειας των μαύρων λοβών στη Δυτική Αφρική, η οποία οδηγεί σε σήψη των λοβών του κακάο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής κακάο, παραπαίει.
Oι πρώτες «ρωγμές»
Η σοκολάτα, που συνήθως θεωρείται ως μία από τις πιο σταθερές κατηγορίες βασικών προϊόντων, επηρεάζεται τώρα από τη συρροή παραγόντων τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους πιο αδύναμους παγκόσμιους όγκους εδώ και δεκαετίες, με μείωση της τάξης του 2% έως 3%, όπως αναφέρει το The Grocer.
Μέρος του προβλήματος είναι το hangover από την ισχυρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι άνθρωποι τρώνε λιγότερη σοκολάτα αλλά καλύτερης ποιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι το μείγμα εξακολουθεί να είναι θετικό για τους κατασκευαστές, αλλά ακόμη και οι premium παίκτες όπως η Lindt δεν είναι απρόσβλητοι – οι όγκοι μειώθηκαν κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η Mondelez δήλωσε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν με κριτήριο τις ελκυστικές προσφορές. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κακάο, όπως η Barry Callebaut – ο μεγαλύτερος προμηθευτής σοκολάτας παγκοσμίως – εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον όγκο παρά από το μείγμα και συνήθως βλέπουν πρώτοι οποιαδήποτε επιβράδυνση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συρρίκνωση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, ειδικότερα στην Ινδονησία, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Στα ύψη και τα πορτοκάλια
Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν επίσης αυξηθεί αυτόν τον μήνα λόγω των διαταραχών της προσφοράς εξαιτίας του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών – μιας ασθένειας της καλλιέργειας – στη Φλόριντα και τη Βραζιλία, μερικών από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χυμών στον κόσμο. Με τις τιμές των πορτοκαλιών σε άνοδο, η κατανάλωση έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πληθωρισμός τροφίμων
Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών Larry McDonald αναφέρθηκε πρόσφατα στον πληθωρισμό των εμπορευμάτων, επισημαίνοντας την άνοδο των τιμών άλλων τροφίμων, όπως το σιτάρι και η σόγια. Το σιτάρι έχει πάρει την «ανηφόρα», μετά το ναυάγιο της συμφωνίας των σιτηρών. Οι τιμές, μέχρι πρόσφατα, μετριάστηκαν, εν μέρει λόγω της προηγούμενης συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά το κόστος πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το αλεύρι και τα δημητριακά, συνέχισε να ανεβαίνει.