«Πράσινο φως» από το Ecofin στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

0
1176

Τo Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ενέκρινε πρόσφατα το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Τo αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας περιλαμβάνει νέο κεφάλαιο για το REPowerEU με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια.

Το ύψος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης ανέρχεται πλέον σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε επίσης τα τροποποιημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Μεταξύ άλλων τροπολογιών, οι περισσότερες χώρες έχουν προσθέσει νέα κεφάλαια REPowerEU στα τροποποιημένα σχέδιά τους.

«Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας» αποτελεί η απόφαση του ECOFIN, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η δήλωση του Ν. Παπαθανάση

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Η απόφαση του ECOFIN για τη θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” αποτελεί μια δικαίωση και μια θετική πρόκληση για τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια ανάλογων αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά αναγνωρίζει και θεσμικά, σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο τη διασφάλιση και την επιτάχυνση της βέλτιστης αναπτυξιακής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και δη αυτών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Παράλληλα με τις θετικές αξιολογήσεις των αιτημάτων πληρωμών που κατέθεσε η Ελλάδα, νωρίτερα και από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, 36 δισ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, η ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, η ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε».