Προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο οι ευρωπαϊκές χώρες ενόψει πλαφόν

0
101

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία οπότε θα τεθεί σε ισχύ το πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, οι χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου, αλλά και άλλων περιοχών, σπεύδουν να προμηθευτούν τον μέγιστο όγκο ρωσικού αργού για να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς χώρους τους.

Ετσι, από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών οι διά θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς είναι πολύ κοντά η ημέρα που δεν θα μπορούν τα δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Αρκτικής για να το ξεφορτώσουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές,
Οι διά θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού αργού έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Επίσης ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων και συγκεκριμένα τα 3,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Βρετανία έχει ακολουθήσει την πολιτική της Ε.Ε. και έχει επιβάλει στις επιχειρήσεις σειρά απαγορεύσεων σχετικών με το ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφάλισης και άλλων παροχών στα δεξαμενόπλοια που το μεταφέρουν. Στη μόνη περίπτωση που δεν ισχύουν οι κυρώσεις αυτές είναι όταν το φορτίο έχει αγοραστεί σε τιμή κάτω από το πλαφόν που συμφώνησαν οι χώρες του G7 και η Αυστραλία.
Η εν λόγω απαγόρευση, όπως και εκείνη της Ε.Ε., θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Το Λονδίνο είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές ασφάλισης της μεταφοράς πετρελαίου. Η Βρετανία, άλλωστε, είναι η έδρα διεθνούς ένωσης ασφαλιστικών που καλύπτουν το 95% του στόλου των δεξαμενοπλοίων. Η Βρετανία πρόκειται, έτσι, να εκδώσει εξαιρέσεις για τα συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού αργού που έχουν υπογραφεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα παραδοθούν πριν από τις 19 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σχετική απαγόρευση των ΗΠΑ.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή