Προσωπικός γιατρός: Οι παιδίατροι μπαίνουν στο σύστημα, μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός

0
77

Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.   

«Οι πολίτες αγκαλιάζουν την μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και σημείωσε ότι μέσα σε 45 μέρες, 4 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Όπως είπε, ο στόχος που είχαν θέσει οι θεσμοί ήταν 4.000.000 πολίτες να έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά υπογράμμισε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα, ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο για τον οικογενειακό γιατρό το 2018. Από το 2018 μέχρι τη λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εγγραφεί λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και γύρω στους 700 γιατρούς», είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε «η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οικογενειακό γιατρό, απέτυχε παταγωδώς», διότι «το capitation (σ.σ. κατά κεφαλήν πληρωμή) αντιστοιχούσε σε 10 ευρώ το άτομο».

Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι το σύστημα θα αποτύχει διότι δεν μπορεί να προχωρήσει με 2.000 εξυπηρετούμενους ανά γιατρό, ο Υπουργός επισήμανε ότι ο αριθμός ευθύνης του νόμου του κ. Ξανθού, προέβλεπε 2.250 άτομα ανά γιατρό. «Ο κάθε γιατρός ενέγραφε μέχρι 2.250 άτομα. Αν τα 2.000 άτομα σήμερα είναι πολλά, τα 2.250 που προέβλεπε ο οικογενειακός γιατρός του κ. Ξανθού, είναι καλά;» είπε ο υπουργός Υγείας.
Σε σχέση με την κατάσταση σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι:

– Το σύνολο των δημοσίων γιατρών μπήκε στο σύστημα επειδή προβλέφθηκε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, θα εγγράφουν πληθυσμό και θα παίρνουν 10.000 ευρώ κατ’ έτος, παραπάνω. Σε πρώτη φάση το σύστημα άνοιξε για γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς και παθολόγους. Οι διαθέσιμοι ήταν 4000, και τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού, μπήκαν 1.200.

– Στην περιφέρεια η κάλυψη είναι άνω του 70% και σήμερα υπάρχουν 650.000 κενές θέσεις σε όλη την περιφέρεια.
– Στη δεύτερη φάση του θεσμού και αφού προβλέφθηκε στη μεταρρύθμιση ότι θα μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί, εντάσσονται οι ειδικότητες που έχουν ως βάση την παθολογία.
– Στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός θα λειτουργεί «δυναμικά».
– Μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός, το επόμενο στάδιο υπαγωγής στο σύστημα είναι οι παιδίατροι. Στόχος είναι μέχρι 31.12.2022 να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο ενήλικος πληθυσμός, με την υπαγωγή στο σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων γιατρών και ιδιωτών.

– Για …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή