Πρόβλημα και πάλι με τις αντικειμενικές αξίες

0
107

Εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να γίνει φέτος ενώ ακόμη και το… ρεκτιφιέ των τιμών ζώνης δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τις 30 Μαρτίου όπως είχε προγραμματιστεί προ μηνών όταν η κυβέρνηση ζητούσε μια ακόμη παράταση από τους δανειστές προκειμένου να λύσει τον γρίφο με τις αξίες των ακινήτων.

Η παραδοχή ανώτατου κυβερνητικού στελέχους κατά τον χθεσινό κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ότι «υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα στο θέμα των αντικειμενικών αξιών» ουσιαστικά αποτελεί προαναγγελία  νέας αναβολής στην οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενημέρωσε χθες τους επικεφαλής των θεσμών ότι δεν υπάρχει περιθώριο από τις 15 Μαρτίου που θα πρέπει να παραδωθούν τα πορίσματα των εκτιμητών μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας να έχουν οριστικοποιήσει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Έτσι, θεωρείται πλέον περίπου δεδομένο ότι η ανακοίνωση μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει τα σκούρα με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι εκτιμητές, έχοντας ελάχιστα στοιχεία από συναλλαγές ειδικά στην επαρχία, θα πρέπει να προτείνουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και σημαντικές μειώσεις στις ακριβές περιοχές καθώς εκεί οι αντικειμενικές αξίες είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 2007. Αυτή η τεχνοκρατική λογική έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης καθώς αν εφαρμοστεί θα επιφέρει αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές και σημαντικές ελαφρύνσεις στις ακριβές περιοχές και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι οποίοι έχουν «στοχοποιηθεί» ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με βάση τις απόψεις των εκτιμητών, δεν νοείται να υπάρχουν τιμές ζώνης κάτω των 800 ευρώ καθώς η τιμή ζώνης αντιστοιχεί στην αξία ενός νεόδμητου διαμερίσματος στο 1ο όροφο. Με τα 700-800  ευρώ δεν καλύπτεται ούτε  με το κατασκευαστικό κόστος. Ποιες περιοχές θα πρέπει κανονικά να πληγούν;

·         Στην κατώτερη ζώνη της Αγίας Βαρβάρας η οποία από το 2016 έχει οριστεί στα 700 ευρώ ανά τ.μ

·         Στα πιο υποβαθμισμένα σημεία του Αιγάλεω όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 800 ευρώ.

·         Στον Βύρωνα με την τιμή ανά τ.μ να βρίσκεται στα 900 ευρώ.

·         Στο Ίλιον όπου η τιμή ζώνης υπέστη μείωση το 2016 από τα 800 στα 750 ευρώ.

·         Στο Καματερό με την τιμή ζώνης των 750 ευρώ.

·         Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Περιστερίου με σημερινή τιμή ζώνμης 750 ευρώ

·         Στον Ταύρο όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται στα 850 ευρώ

·         Στο Πέραμα, η τιμή ζώνης κινείται στα επίπεδα των 600-700 ευρώ σχεδόν σε ολόκληρο τον δήμο.

Στην επαρχία, οι υποψήφιες περιοχές για ανατιμήσεις στις τιμές ζώνης είναι σαφώς περισσότερες. Σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, υπάρχουν περιοχές με τιμή ζώνης της τάξεως των 650-800 ευρώ.

Μεταξύ αυτών, οι νομοί Λασιθίου, Άρτας, Ηλείας, Χίου, Λέσβου, Πρέβεζας (τόπο καταγωγής του υπουργού Οικονομικών όπου υπάρχουν τιμές ζώνης της τάξεως των 550 ευρώ), Αργολίδας, Αρκαδίας, Σάμου, Φλώρινας, Λακωνίας, Δράμας, Ορεστιάδας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Χαλκιδικής, Τρικάλων και αλλού.

Και ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει από τη μία να εμφανιστεί ότι ανεβάζει τις αξίες σε «φτωχογειτονιές» αλλά και σε περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό (σ.σ τέτοιες είναι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου) από την άλλη θα πρέπει να πιει το… πικρό ποτήρι και να προχωρήσει σε μειώσεις στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου και της χώρας όπου βρίσκονται και τα «φιλέτα» του real estate.

Με βάση την τεχνοκρατική αντίληψη (αλλά και την κοινή λογική) δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τιμές ζώνης της τάξεως των 6250 ευρώ όπως γίνεται στο Ψυχικό, της τάξεως των 4550 ευρώ όπως γίνεται στην Εκάλη, των 4000 ευρώ που εντοπίζεται στην Κηφισιά ή ακόμη και τα 4600 ευρώ που είναι η υψηλότερη τιμή ζώνης στην Γλυφάδα. Στις ακριβότερες τιμές ζώνης του λεκανοπεδίου, η στρέβλωση είναι τεράστια καθώς ακόμη και το 2016 που έγινε ένα οριζόντιο «κούρεμα» στις αντικειμενικές αξίες, οι ακριβές περιοχές εξαιρέθηκαν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους.