Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τις 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία για το 2023 ενώ μίλησε και για τις επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα επιτόκια και τις προμήθειες
Ως ένα καλό πρώτο βήμα χαρακτήρισε τις πρόσφατες προτάσεις των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023.
«Σήμερα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, άμεσα. Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Άλλωστε είναι και προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού» είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις προτάσεις των τραπεζών για την επιδότηση δόσεων δανείων, για την αύξηση του ποσοστού εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τη δέσμευση τους να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων, και το σχεδιασμό τους να επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, με τις πολιτικές της, ενίσχυσε την ευστάθεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και διαχειριστών δανείων, εξυγιαίνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους και βελτιώνοντας τα στοιχεία των ισολογισμών τους. «Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζικών ιδρυμάτων, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ”, διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία».
Όμως, συνέχισε, οι εξωγενείς κρίσεις συνεχίζονται: «Μέχρι ένα σημείο μπορεί το κόστος να το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Έλληνας φορολογούμενος. Η λογική “τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου”, δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι, «αντιθέτως, το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών».
Οι δέκα προτεραιότητες της κυβέρνησης
1η Προτεραιότητα
Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας
Πεποίθησή μας είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.
2η Προτεραιότητα
Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων
Γενναίες παρεμβάσεις, όπως είναι:
Οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με στοχευμένες επιδοτήσεις, με τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.Τις επόμενες ημέρες, προχωράμε στην πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ.
Η συνολική ενίσχυση αυτών υπερβαίνει τα 820 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022!
3η Προτεραιότητα
Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως τη μεσαία τάξη
Έτσι, κοντά στις σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:
Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους τους πολίτες.Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.Απόρροια της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής είναι η μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών το 2021, σε σχέση με το 2019.
Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη μείωση φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
4η Προτεραιότητα
Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών
Έτσι, πέραν των μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προχωράμε, μεταξύ άλλων, σε:
νέα αύξηση του κατώτατου μισθού,σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων, ύψους 7,75% από εφέτος,στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ.,στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων,στην ενίσχυση του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος.
5η Προτεραιότητα
Η ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας
Με μέτρα, όπως είναι:
Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια,η κοινωνική αντιπαροχή,το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για κενά σπίτια,η πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία».Και παράλληλα, με παρατάσεις που ψηφίσαμε την π …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή