O φόβος ενός καταστροφικού πυρηνικού πλήγματος αναγκάζει τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για το χειρότερο, αναφέρει το Politico, δημοσιεύοντας τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του Κιέβου με βάση και την εμπειρία του Τσερνόμπιλ
Η πυρηνική απειλή ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την Ουκρανία. Από την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να υπερασπιστεί το παράνομα προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» μέχρι τη θεωρία του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η Ουκρανία αναπτύσσει πυρηνική «βρώμικη βόμβα», κάτι για το οποίο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Για πολλούς Ουκρανούς, αυτά δεν είναι καθόλου κενά λόγια και η χώρα προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφέρει ρεπορτάζ του Politico. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Serhiy Prytula στο κέντρο του Κιέβου διαθέτει καταφύγιο στο χώρο στάθμευσης κάτω από το κτήριο για να προστατεύει το προσωπικό από τις συμβατικές ρωσικές επιθέσεις και ένα άλλο που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.
Καταφύγια στην περιοχή του Κιέβου
«Το δεύτερο καταφύγιο είναι εξοπλισμένο ανάλογα. Διαθέτει φάρμακα, τρόφιμα, πόσιμο και αποσταγμένο νερό, φακούς και μπαταρίες», δήλωσε ο τηλεοπτικός αστέρας Serhiy Prytula, επικεφαλής του ομώνυμου ιδρύματος.
«Η πρόβλεψη των ενεργειών της ρωσικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας είναι πάντα δύσκολη, με βάση την κανονική λογική. Ήμασταν πολύ ατυχείς που είχαμε αυτόν τον γείτονα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οτιδήποτε σχετίζεται με μια πυρηνική απειλή θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη», είπε.
Οι ανακοινώσεις από τη Μόσχα είναι ανησυχητικές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος σήμερα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι ο στόχος του Κιέβου να ανακαταλάβει όλα τα χαμένα εδάφη του «αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας και για τον διαμελισμό της σημερινής Ρωσίας». Αυτός είναι ένας «άμεσος λόγος» για την εφαρμογή της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας, προειδοποίησε.
Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες και η εκτόξευση ενός πυρηνικού όπλου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μέτρο απελπισίας από το Κρεμλίνο για να αναγκάσει τη διακοπή του πολέμου. Η αντίδραση του Κιέβου στον Μεντβέντεφ ήταν γρήγορη. Ο Ολέξιι Ντανίλοφ γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή