Qatar Gate: Τα κεντρικά πρόσωπα και τα ταξίδια σε Κατάρ – Μαρόκο

0
64

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις στον διεθνή Τύπο για τα κεντρικά πρόσωπα του εμπλέκονται στο Qatar Gate που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

Τα ονόματα των Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, Εύα Καϊλή και Ανδρέα Κοτσολίνο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του ιταλικού τύπου για το ρόλο τους στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Όπως αποκαλύπτουν για τον Παντσέρι ο οποίος έχει αναφεθρεί ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, είχε κάνει δύο ταξίδια σε Κατάρ και Μαρόκο όταν οι δύο χώρες χρειάζονταν τη μέγιστη διεθνή υποστήξιξη. Για τα ταξίδια αυτά, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις Βελγικές.

Έγιναν τη στιγμή που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην ευρώπη διασχίζοντας το Κατάρ κερδίζει έδαφος ενώ στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων για το παγκόσμιο κύπελλομε όλο το βάρος των ανθρωπίνων απωλειών σε ατυχήματα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η εισαγγελία των Βρυξελλών ερευνά και άλλα ταξίδια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή στο Μαρόκο που όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, εκεί φέρεται να είχε συναnτήσει και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσίων της βορειοαφρικανικής χώρας.

Οι επαφές του με το Μαρόκο φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει το 20011 σύμφωνα με τη Le Soir, όταν ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για χώρες όπως Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία. Έγγραφα το 2014 και 15 που έφεραν χακερς στο φως, αποκάλυπταν τις σχέσεις που είχαν ξεκινήσει μεταξύ του Παντσέρι και του Μαρόκου.

Σύμφωνα με έγγραφα της βελγικής δικαιοσύνης ήδη από το 2017 ο Παντσέρι συνεργαζόταν με τον Μαροκινό πρέσβη, αναφέρει ο ιταλικός τύπος.
Η συνεργασία Παντσέρι – Κουτσολίνο
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Ανδρέα Κοτσολίνο, συνεργάστηκε με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι για τις μίζες από Κατάρ και Μαρόκο γράφει η La repubblica για τον οποίο οι ιταλικές αρχές ξεσκονίζουν υπολογιστές κινητά και τηλεφωνικές συνομιλίες. Στην πρώτη ανάκριση ο Κουτσολίνο, μίλησε για περισσότερες από 12 ώρες. Όταν ο Τζόρτζι ρωτήθηκε αν ο Παντσερι είχε δορωδοκήσει τον κουτσολίνο, είπε ότι «υποθέτει ότι μπορεί να είχε γίνει ανταλλαγή».
Ο ίδιος ο Κουτσολίνο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ωστόσο, 24 Νοεμβρίου είχε καλέσει τους ευρωβουλευτές του ιταλικού δημοκρατικού κόμματος να καταψηφίσουν ψήφισμα για το οποίο το Κατάρ είχε κερδίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ κατόπιν χρηματισμού.

Η ομολογία Τζόρτζι
Σύμφωνα με την Corriere de la sera, ο Τζόρτζι στην ανάκριση του, ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον διακινήθηκαν τα χρηματα από τη ΜΚΟ και αναφέρθηκε σε δωρεές που έγιναν χάρις του κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί.
Παράλληλα, ο προφυλακισμένος σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι επιχείρησε να βγάλει την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή εκτός «κάδρου» των υπόπτων της υπόθεσης Qatar Gate.
Έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στην δυσώδη υπόθεση διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου και συνεργάζεται με τις Αρχές.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του το Σάββατο, ο Τζόρτζι ήταν «χείμαρρος», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σημειώνοντας ότι ο συλληφθέντας μιλούσε επί 10 ολόκληρες ώρες και ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να βάλει στον… πάγο τις υπόλοιπες καταθέσεις που είχε προγραμματίσει εκείνη την ημέρα.
Ο Τζόρτζι μίλησε: κατονόμασε δύο ακόμη ευρωβουλευτές –τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα- ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, έδωσε… ονόματα και διευθύνσεις.
Και έσπευσε να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης αναφορικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, όπου κατοικούσε με την Εύα Καϊλή και το 22 μηνών παιδί τους, αλλά και στην κατοχή του πατέρα της ευρωβουλευτού.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Τζόρτζι προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί είναι αυτός που είχε να χάσει και τα λιγότερα.
Με τη σειρά τους, βελγικές εφημερίδες αναφέρουν πως ενδεχομένως να απολαύσει καθεστώς μετανοούντος και να «πέσει στα μαλακά».
Το ίδιο ενδεχομένως να ισχύσει και για την Εύα Καϊλή.
Η βελγική L’ Echo τονίζει σχετικά:
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου σκέφτονται σοβαρά να αποκτήσουν το καθεστώς του μετανοούντος, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση».
Ωστόσο, το βελγικό μέσο σπεύδει να υπογραμμίσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η δικαιοσύνη θα το δεχτεί».
Μάλιστα, πηγή κοντά στην έρευνα φέρεται να δήλωσε χαρ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή