Πέντε νέες δομές για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αναμένεται να εγκαινιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, με θέμα «Η ψυχική υγεία έχει σημασία».
Πρόκειται για ένα Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη της οικογένειας, ένα Κέντρο Ημέρας για εργαζόμενους, ένα Κέντρο Ημέρας για έγκαιρη παρέμβαση στις ψυχώσεις, ένα Κέντρο Ημέρας για διατροφικές διαταραχές και ένα Ξενώνα παραβατικών εφήβων, ο οποίος θα λειτουργήσει στα Γιαννιτσά. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά.
Παράλληλα, βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη και άλλα έργα, ένας Ξενώνας για παιδιά με αυτισμό, ένα επιπλέον Κέντρο Ημέρας εργαζομένων, ένα Κέντρο Ημέρας για αυτισμό και ένα Κέντρο Ημέρας για δράσεις τέχνης και ψυχικής υγείας.
Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανακοίνωσε ότι συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν 106 νέες δομές ψυχικής υγείας διαφόρων τύπων, έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων, προϋπολογίζεται στο επίπεδο των 3 εκ ευρώ ετησίως. Η ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας γίνεται σε συνέχεια της συνεργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθώς τα θέματα της ψυχικής υγείας αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Η ενίσχυση της πρόληψης και η προαγωγή των θεμάτων ψυχικής υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ψυχική υγεία, καθώς και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής. Η ψυχική υγεία είναι πολύτιμη και η προστασία της πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα, όπως τόνισαν, οι ομιλητές στην εκδήλωση.
Την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψυχική υγεία, μετά τις εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, στην ψυχική υγεία των Ευρωπαίων, ανέλυσε με παρέμβαση της στην εκδήλωση, μέσα από μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι έρχεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023 νομοθετική πρωτοβουλία.
Σημείωσε μάλιστα, ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί πολυάριθμα έργα και δράσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και προανήγγειλε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για δράσεις και πολιτικές από την εκπαίδευση και την απασχόληση ως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ενώ όπως είπε, θα υπάρξει μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και τις μειονότητες.
«Να είμαστε παρόντες στη ζωή»: Αυτό το μήνυμα έστειλε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί στην ψυχική υγεία η προτεραιότητα, την οποία πάντα στερούνταν και να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε υγειονομικής πολιτικής, καθώς και η καταπολέμηση του στιγματισμού που συνοδεύει την ψυχική υγεία και αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια», είπε.
Το έτος 2023 προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως έτος καλής ψυχικής υγείας (Year of Good Mental Health). Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και μάλιστα, παρατηρήθηκε επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά την πανδημία. Περισσότεροι από 2.500.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα ψυχικής υγείας , ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ το συνολικό κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ) στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.