Ρατσιστική βία: Το 2021 καταγράφηκαν 72 περιστατικά – ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες τα περισσότερα θύματα

0
93

 Η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά στη δεκαετή λειτουργία του Δικτύου που δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά οργανωμένης βίας από ακροδεξιές ομάδες, αν και ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης τους φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε άλλα πλαίσια, όπως το σχολικό περιβάλλον.
Όπως επισήμανε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της δέκατης ετήσιας έκθεσης, κομβικό σημείο για την απουσία καταγραφών συμβάντων από ακροδεξιές ομάδες αποτέλεσε η δικαστική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του τρόπου δράσης των ομάδων αυτών σε άλλα πλαίσια, καταδεικνύει την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εστιάσουν σε πολιτικές αποτελεσματικής πρόληψης και καταπολέμησης οποιασδήποτε τάσης οργανωμένης βίας.
Συνολικά, το 2021 το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Σε 28 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά), ενώ σε δύο περιστατικά έγιναν στόχος τα εβραϊκά νεκροταφεία. Σε 36 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και υπερασπιστές δικαιωμάτων, λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σε ένα περιστατικό η στοχοποίηση αφορούσε σε αναπηρία.
ΛΟΑΤΚΙ και μετανάστες τα περισσότερα θύματα
Η μείωση που σημειώνεται στα καταγεγραμμένα περιστατικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφορά στις λιγότερες καταγραφές περιστατικών κατά προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ενώ ως ενδεχόμενα αίτια της συγκεκριμένης μείωσης θεωρούνται η μείωση των ροών και του αριθμού του προσφυγικού πληθυσμού στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και ο ευρύτερος περιορισμός της κυκλοφορίας στο δημόσιο χώρο λόγω της πανδημίας, που φαίνεται να συνέβαλαν στη μείωση της ορατότητας του συγκεκριμένου πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.
Ωστόσο, το Δίκτυο σημειώνει στην …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή