Remember, remember: Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605

0
172

Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

 

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 5 Νοεμβρίου 1605, είχαμε τη λεγόμενη “Συνωμοσία της Πυρίτιδας”, η οποία με την σειρά της, συμπληρώνει 412 χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βρετανού βασιλιά Ιακώβου Α’. Το πρόσωπο ενός εκ των πρωταγωνιστών της έμελλε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο αντίσταση.

Δημοφιλείς μέχρι και σήμερα μεταξύ των μικρών παιδιών, οι παραπάνω στίχοι, εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στους Άγγλους γιατί το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου γιατί σε κάθε πόλη και χωριό της Βρετανίας πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα. Η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Βρετανία ως η Νύχτα του Guy Fawkes (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night), σε ανάμνηση της αποτυχημένης προσπάθειας του Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου 1605 και να οργανώσει τη “Συνωμοσία της Πυρίτιδας” σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς.

Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε. Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση. Του δημιουργήθηκαν όμως υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Guy Fawkes ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οi συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

Σε ανάμνηση λοιπόν της αποτυχημένης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνονται λαϊκές γιορτές με την ονομασία “Νύχτα του Guy Fawkes “, με σαφές αντι-Παπικό περιεχόμενο, τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια. Ήταν μια ευκαιρία για τους Άγγλους να εκφράσουν τα πατριωτικά τους συναισθήματα.

H ιστορία του Fawkes ενέπνευσε το 1982 τον Alan Moore να δημιουργήσει με γραφικά κυρίως του David Lloyd το κόμικ «V for Vendetta», το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, κάνοντας τη μάσκα με το πρόσωπο του Guy Fawkes παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, ενάντια σε κάθε μορφής τυρρανία.