Τα γεράκια έχουν την τιμητική τους στη φετινή ΔΕΘ, αποτελώντας το πιο δημοφιλές «αξιοθέατο» για τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης.
Ο ρόλος των γερακιών όμως στη ΔΕΘ είναι κάτι πολύ περισσότερο από… συμβολικός: Πρόκειται για ένα πολύτιμο «όπλο» πολιτιστικής διπλωματίας, μεταξύ της Ελλάδας και της τιμώμενης χώρας της έκθεσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον ιθύνων νου του όλου αυτού εγχειρήματος, τον πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας, Σταύρο Αθανασίου, ο οποίος σε συνεργασία με τον κτηνίατρο της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι, Παναγιώτη Ασμάνη, έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά.
Κι αυτό διότι το πολύ δημοφιλές σπορ της Ιερακοθηρίας και της εκτροφής των γερακιών, στις αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποτελεί και ελληνική μακραίωνη παράδοση, καθώς αυτή η «τέχνη» ασκείται στη χώρα μας τα τελευταία 3.000 χρόνια!
Εδώ και λίγα χρόνια δε, επισήμως και αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος, ενώ η UNESCO προστατεύει την Ιερακοθηρία ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πολιτικοί, καλλιτέχνες, πολίτες, διπλωμάτες, Έλληνες και ξένοι, ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του, στάθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο περίπτερο της ΔΕΘ που μαγνήτισε τα βλέμματα, αυτό με τα γεράκια.
«Το γεράκι ως δώρο, για πολλούς λαούς και κυρίως για τους Άραβες, θεωρείται μέσο διπλωματίας. Από παλιά αποτελούσε ένα πρώτης τάξης δώρο, για τον διπλωμάτη που θέλει να ευχαριστήσει ή να τιμήσει ένα άλλο κράτος», αναφέρει ο Σταύρος Αθανασίου στο newsbomb.gr.
«Αποτελεί, δε το πιο κοινό και παλιό πολιτιστικό μας στοιχείο με τους Άραβες, αφού οι δύο λαοί ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα να ασκούν αυτήν την τέχνη, πριν από 4.000 χρόνια», συμπληρώνει.
Έπειτα από την επιτυχημένη αυτή παρουσία, και χάρη στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της αραβικής πλευράς για τη φιλοξενία των γερακιών στη ΔΕΘ, πλέον ετοιμάζονται κάποιες μεγάλες, πολυδιάστατες συνεργασίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως μας ενημερώνει ο Σταύρος Αθανασίου.
Ο ίδιος, τονίζει τον μεγάλο ενθουσιασμό των επισκεπτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν για την ιερακοθηρία και ζητούσαν να μάθουν, ενώ κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έντονο ενδιαφέρον και μπήκε στον πειρασμό να τα… χαϊδέψει. «Τον ευχαριστήσαμε, για τη στήριξη που μας έδωσε αυτή η κυβέρνηση, ώστε να καθιερωθεί η Ιερακοτροφία θεσμικά και στη χ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή