Τιμές – φωτιά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
Ο τρόπος που θα επιλέξουν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Σίγουρα, 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν θέρμανση με φυσικό αέριο θα περάσουν πολύ δύσκολα καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε σχέση με πέρυσι το φυσικό αέριο είναι 257% πάνω, το πετρέλαιο 18% πάνω και το ρεύμα -12%. Δηλαδή, μέχρι πέρυσι το φυσικό αέριο ήταν η καταλληλότερη θέρμανση καθώς ήταν 61% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% είχε χαμηλότερη από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Οπότε, το συμπέρασμα είναι πως ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα επιδοτηθεί και με 25 λεπτά στην αντλία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ θα αυξηθεί το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στα 350€, ενώ θα διευρυνθεί και το πλαίσιο των δικαιούχων.
Πόσο κοστίζει να μετατρέψω τον λέβητα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο
Ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΚΠΑ, Χάρης Δούκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως «σε μια μονοκατοικία η μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θα στοιχίσει πάνω από 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ αντίστοιχα σε μια πολυκατοικία, με περίπου 3 διαμερίσματα και αυτονομία θέρμανσης, η μετατροπή θα στοιχίσει από 300 έως 500 ευρώ».
Και συνέχισε λέγοντας πως «τo ρεύμα είναι “επικίνδυνο” γιατί τώρα είναι φθηνό λόγω επιδοτήσεων. Τον Οκτώβριο το ρεύμα εκτιμώ ότι θα είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο για θέρμανση. Και αυτό γιατί ακούγεται πως οι πριμοδοτήσεις από τον Οκτώβριο θα σταματήσουν να είναι οριζόντιες. Ως εκ τούτου, το να βάλει κάποιος αντλία θερμότητας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, καθώς αν σταματήσει η οριζόντια επιδότηση, όπως ακούγεται ότι θα γίνει από τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και θα είναι ανάλογη με την κατανάλωση του νοικοκυριού, τότε οι λογαριασμοί του ρεύματος θα εκτοξευτούν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν air condition και συστήματα κεντρικού κλιματισμού ψύξης-θέρμανσης για τη θέρμανσή των σπιτιών τους».
Ο κ. Δούκας θεωρεί «λάθος προσέγγιση όποιος φεύγει από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο να πάρει διπλή επιδότηση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της αύξησης του φυσικού αερίου. Θα μπορούσε να παρείχε και ηλιακό θ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή