Reuters: Απειλούν ξαφνικά με βέτο Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία για τη δόση

0
125

Μπορεί στην κυβέρνηση να είναι διάχυτη η ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup, έστω κι αν ήταν η… δεύτερη καλύτερη λύση όπως είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αίφνης προέκυψε εμπλοκή από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Από την Ισπανία, την Ιταλία και η Σλοβακία!

Κι αν για τη Σλοβακία ίσως να το περίμενε κανείς, δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ισπανία και την Ιταλία, δυο χώρες που σε προηγούμενα Eurogroup είχαν στηρίξει την Ελλάδα. Αλλά τώρα μπαίνει ένας άλλος παράγοντας στη μέση και οι τρεις χώρες απειλούν να μπλοκάρουν τη δόση των 8,5 δισ. προς την Ελλάδα!

Το αποκάλυψε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του την Παρασκευή (16.06.2017) σύμφωνα με το Reuters. Ο Ισπανός είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο newsit.gr ότι η κυβέρνηση ψάχνει την κατάλληλη λύση για το πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερο γιατί είναι δικαστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η κυβέρνηση θα απαντήσει, όχι στις δηλώσεις του ντε Γκίντος αλλά στα όσα συζητήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα τόσο στο EuroWorking Group όσο και στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.