Σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με μεταχειρισμένα ΙΧ

0
102
epa01943893 Cars are ready for shipping at the factory of German carmaker Opel in Bochum, Germany, 24 November 2009. Nick Reilly, head of Opel's parent group General Motors (GM) Europe stated to maintain Opel's Bochum plant. GM is going to inform employee representatives about the recapitalisation plan for Opel on 25 November. EPA/BERND THISSEN

Από τον Μάρτιο του 2018, θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία 45/2014. Έτσι όσα οχήματα εμφανίζουν ανακολουθία στον μετρητή χιλιομέτρων, θα κόβονται από τα ΚΤΕΟ και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν!
«Από τον Μάρτιο 2018, που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία 45/2014, η ανακολουθία του χιλιομετρητή θα αποτελεί σοβαρή έλλειψη και ο τεχνικός έλεγχος θα απορρίπτεται, με αποτέλεσμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας όσων οχημάτων διαπιστώνεται ανακολουθία των χιλιομετρικών ενδείξεων» εξηγεί στο star.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας.

Πόσα αυτοκίνητα έχουν «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα με «πειραγμένα» κοντέρ. Εκτιμήσεις μιλούν για 1 εκατ. οχήματα. «Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα ΚΤΕΟ εκδίδουν τα δελτία χωρίς αναφορά σε προηγούμενα χιλιόμετρα. Αναφορά γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ανακολουθία σε αντιπαραβολή με τα χιλιόμετρα και μόνο με το αμέσως προηγούμενο δελτίο ΚΤΕΟ το οποίο αντλείται από τη βάση του Μ/Σ του ΥΜΕ. Άρα το φαινόμενο τώρα θα αποκαλυφθεί ως προς την έκταση του» τονίζει ο κ. Βήκας.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, λόγω μη ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής διασταύρωσης μεταξύ των βάσεων δεδομένων στο ΥΜΕ και στο ΥΠΟΙΚ βάσει της οποίας θα εντοπίζονται αυτόματα τα κυκλοφορούντα ανέλεγκτα οχήματα, πολλά μεταχειρισμένα πωλήθηκαν έως σήμερα (και πιθανότατα συνεχίζουν να πωλούνται) συνοδευόμενα από πλαστά δελτία ΚΤΕΟ τα οποία εκδίδονται και διακινούνται από επιτήδειους. Τα πλαστά δελτία δυστυχώς δεν δύναται να ανιχνευτούν από κανέναν παρά μόνο από τα ίδια (τα δήθεν φερόμενα) ΚΤΕΟ ή το ΥΜΕ, όταν και εφόσον υποκινήσει διαδικασίες ο ενδιαφερόμενος» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει εγκύκλιο

Ήδη, το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει εγκύκλιο -που θα εκδώσει πιθανόν εντός του Νοεμβρίου- βάσει της οποίας οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληροφορηθούν τα χιλιόμετρα που είχε το όχημά τους κατά τους προηγούμενες ελέγχους ΚΤΕΟ.

«Η εγκύκλιος δημιουργεί μια σημαντική εξέλιξη στα ελληνικά δρώμενα της αγοράς μεταχειρισμένου καθώς θα παράγεται γνώση πλέον σε μόνιμη βάση μέσω σχετικής αναφοράς επί των εκδιδόμενων δελτίων στα ΚΤΕΟ του ιστορικού των διανυθέντων χιλιομέτρων ενός μεταχειρισμένου οχήματος, όπως αυτά καταγράφηκαν στη βάση του ΥΜΕ από προηγούμενους ελέγχους ΚΤΕΟ καθ’ όλη την διάρκεια νόμιμης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα» εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Βήκας ,προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας πρόσβασης των πολιτών στη βάση του ΥΜΕ, μέσω περιβάλλοντος TAXIS, ώστε να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η λήψη αντίστοιχης ενημέρωσης από κάθε ενδιαφερόμενο. «Σε αυτά τα πλαίσια και σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου, ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να αναζητά από τον πωλητή τις σχετικές πληροφορίες και να διαπιστώνει την ακολουθία ή ανακολουθία των χιλιομετρικών ενδείξεων ενός μεταχειρισμένου οχήματος» σημειώνει.

Τι γίνεται στην περίπτωση που βρεθεί να είναι πειραγμένος ο χιλιομέτρησης σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που αγοράστηκε από το εξωτερικό

«Εδώ υπάρχουν 2 περιπτώσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και εξηγεί:

1. Για τα οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα και εκτελωνίστηκαν με συγκεκριμένες ενδείξεις χιλιομετρητών, και άρα η ιστορικότητα τους ξεκινά από το έγγραφο ταξινόμησης, θα δύναται να διαπιστωθεί μόνο η περίπτωση μεταγενέστερης αλλοίωσης. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και την διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των τελωνείων της χώρας με το ΥΜΕ και μέσω αυτού με τα ΚΤΕΟ.

2. Για τα οχήματα όμως στα οποία αλλοιώθηκαν οι ενδείξεις χιλιομετρητών πριν εισαχθούν στη χώρα, πρακτικά είναι αδύνατον σήμερα να διαπιστωθεί κάτι. Αυτό ίσως να είναι δυνατό σε επόμενη φάση τα επόμενα χρόνια και εφόσον υλοποιηθεί σκέψη της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για πλαίσιο ενοποίησης των βάσεων δεδομένων οχημάτων στην ΕΕ. Το παράθυρο σε αυτή την εξέλιξη θα είναι να «πειράζονται» τα χιλιόμετρα μεταχειρισμένων πριν την εισαγωγή τους στην ΕΕ, αλλά σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό.

«Σε κάθε περίπτωση, προβλέπονται περιπέτειες για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων διαπιστωθεί ανακολουθία των χιλιομετρητών των οχημάτων τους καθώς έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί σκέψεις για μέτρα αντιμετώπισης και θεραπείας των φαινομένων αυτών και προκειμένου τα οχήματα αυτά να παραμένουν σε νόμιμη κυκλοφορία» τονίζει ο κ. Βήκας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό αφού απασχόλησε πλέον και την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι ιδιοκτήτες μάθουν πως το αυτοκίνητό τους έχει «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Αυτή είναι η… million dollar question καθώς προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Μεταφορών ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί κανείς να διορθώσει το «λάθος».

«Μένει να δούμε την διέξοδο που θα παρουσιάσει το ΥΜΕ ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν, π.χ. διόρθωση χιλιομετρητή σε ρεαλιστική βάση χιλιομέτρων, με ποιες προϋποθέσεις, από ποιους φορείς, ποιος θα τους ελέγχει, κ.λ.π.»αναφέρει ο κ. Βήκας.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η… «προσθετική κατ΄ εκτίμηση». Δηλαδή, να προστίθεται ένας αριθμός χιλιομέτρων (πχ. 10.000 χλμ.) για κάθε «χαμένο» χρόνο. Παράδειγμα: Έστω ότι ένα αυτοκίνητο το 2013 εμφανιζόταν με 50.000 χλμ. και το 2018 εμφανίζεται με 35.000 χλμ. Το κοντέρ θα πρέπει να πάει στα 100.000 χλμ. (5 έτη επί 10.000 χλμ. ανά έτος συν τα 50.000 χλμ. που είχαν καταγραφεί) για να περάσει από το ΚΤΕΟ το όχημα.

Τι αναμένεται να αλλάξει στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

«Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, άρα αναμένεται να περιοριστούν και τα φαινόμενα γυρίσματος χιλιομέτρων» εκτιμά ο κ. Βήκας, σχολιάζοντας το τι θα αλλάξει στην αγορά των μεταχειρισμένων.

«Σε κάθε περίπτωση κάθε υποψήφιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναζητά αυτά τα στοιχεία: είτε πρόσφατο δελτίο ΚΤΕΟ, είτε δεδομένα από τη βάση του ΥΜΕ» καταλήγει.