Ελληνοτουρκικά: Ένα νέο «όπλο» φαίνεται πως έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση θα να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Όπως ανέφερε στο Mega, η δημοσιογράφος και πολιτική συντάκτρια Χριστίνα Κοράη, βρίσκεται στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σύντομα εάν χρειαστεί.
Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει αυτή τη στιγμή για μερική ΑΟΖ. «Η Αίγυπτος έχει αυτή τη στιγμή θέμα σε ό,τι αφορά τα ανατολικά της Κρήτης» τόνισε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.
Δείτε το βίντεο του Mega
Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» η επέκταση των χωρικών υδάτων μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι ως μία κίνηση που η Αθήνα οφείλει να κάνει προτού στραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται από το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο η απόφαση για την ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης ήταν και παραμένει μία σαφώς πιο δύσκολη απόφαση διπλωματικά. Για κάποιους είναι επιβεβλημένη ενώ για κάποιους άλλους ριψοκίνδυνη μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019.
Το δεύτερο σύμφωνο Άγκυρας – Τρίπολης που υπεγράφη τη Δευτέρα και αφορά έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Τουρκία σε περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης, αμφισβητούμενες και μη, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εν λόγω περιοχή τα τουρκικά ερευνητικά, σεισμογραφικά και γεωτρύπανα. Η νέα συμφωνία έρχεται επί της ουσίας να υλοποιήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και να σφραγίσει κατ’ επέκταση με νέα τετελεσμένα το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι, ως μια κίνηση που πλέον – σύμφωνα με ορισμένες απόψεις – οφείλει να κάνει άμεσα η Αθήνα και μετά να στραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενα βήμα που το ΥΠΕΞ, υπό την ηγεσία του Νίκου Δένδια, επεξεργάζεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά η Αθήνα δεν έχει τολμήσει να το κάνει ακόμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας στην ομιλία του στη Βουλή, στις 19 Ιανουαρίου 2021, τις ημέρες κύρωσης των 12 μιλίων στο Ιόνιο είχε αποκαλύψει ότι οι μελέτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης είχαν ήδη ξεκινήσει, υπογραμμίζοντας ότι στον σχεδιασμό «φυσικά περιλαμβάνεται και το α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή