Σκρέκας: «Δεν θα υπάρξουν νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν»

0
139

Την διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν νοικοκυριά στην Ελλάδα που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα έδωσε ο  Κώστας Σκρέκας. 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος λίγο πριν τη συμμετοχή του στην κρίσιμη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου εξήγησε μιλώντας στο Open ότι οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή από την ομάδα Gas coordination group της Κομισιόν στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στην επιστολή αναφέρονται τόσο η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκλησης των υπερεσόδων της εταιρείας παραγωγής. Η ομάδα ζητεί από τις 27 χώρες να σχολιάσουν πιο είναι καταλληλότερο να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας έφτασαν στην Ελλάδα τα 870 εκατ. ευρώ μόνο για τον Αύγουστο.

Στην επιστολή των ρυθμιστών ενέργειας στην ΕΕ, ως «μοντέλο ΙΙΙ» αναφέρεται αυτό της Ιβηρικής Χερσονήσου, που εφαρμόζουν Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ζητείται από όλα τα κράτη μέλη να κρίνουν/σχολιάσουν και τα τρία μοντέλα. «Και να πουν ποιο πιστεύουν ότι είναι το πιο κατάλληλο για να εφαρμοστεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
«Η Ευρώπη έχει αργήσει χαρακτηριστικά. Εδώ και 7 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πρέπει να μπει υποχρεωτικά ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σιγά-σιγά Ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσονται με αυτή την πρόταση». «Η Ευρώπη καθυστέρησε αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τη στήριξη στα νοικοκυριά τόνισε πως θα συνεχιστεί όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Ξεκαθάρισε ότι και φέτος θα υπάρξει επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Ερωτηθείς να θα εφαρμοστούν στα νοικοκυριά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα το Δημόσιο πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Ηδη έχουμε βάλει έναν στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα. Από κει και πέρα, φυσικά θα υπάρξει μία στρατηγική επικοινωνίας, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας, όπου δεν χρειάζεται. Ηδη, ωστόσο, οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειάζετα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή