Σκρέκας: Καθοριστική για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας η συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies 

0
73

«Καθοριστικής σημασίας συμφωνία», χαρακτήρισε αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για προμήθεια LNG, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Καθοριστικής σημασίας» για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε όλη, σχεδόν, την ήπειρο.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε συμφωνία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με τη γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh.

Η Ελλάδα θα προμηθεύεται LNG με διαφορετική τιμή αναφοράς

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα θα προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF, ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία, εάν κριθεί ότι δεν μας είναι απαραίτητα, με την καταβολή τέλους ακύρωσης.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας σημείωναν πως η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία» σημείωσε ο υπουργός.
Μειώθηκε η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία
Επισημαίνεται ότι, ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, καθώς το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές υγροποι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή