Social Media σκάνδαλο: You are Ν(ot) S(afe) Α(nymore)

0
87

Κάθε άλλο παρά βαρετή δεν πρέπει να είναι η ζωή των αμερικανών πολιτών, αφού το ένα μετά το άλλο, συνεχόμενα σκάνδαλα τροφοδοτούν την επικαιρότητα με σοκαριστικά στοιχεία που για άλλη μια φορά έχουν πρωταγωνιστές την NSA, την CIA, φυσικά τον D. Trump και πλέον και το FB.

Ο άνθρωπος που κατήγγειλε  την NSA, πρώην υπάλληλος της CIA και πλέων γνωστός σε όλους Edward Snowden, «χτύπησε» το Facebook με ένα tweet το προηγούμενο Σάββατο, αμέσως  μετά την αναστολή εργασιών των Strategic Communication Laboratories (SCL) και της εταιρείας ανάλυσης πολιτικών δεδομένων του, Cambridge Analytica, σχετικά με τα όσα ισχυρίζεται το Facebook ήταν ανάρμοστη χρήση συλλεγόμενων δεδομένων.

Με λίγα λόγια, το 2015, η Cambridge Analytica αγόρασε στοιχεία από καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge  τον Dr. Aleksander Kogan, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εφαρμογή που ονομάζεται “thisisyourdigitallife”, η οποία άντλησε πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες και τις επαφές τους. Αφού ο Kogan και η Cambridge Analytica υποσχέθηκαν να διαγράψουν τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει η εφαρμογή, το Facebook έλαβε αναφορές (από πηγές που δεν αποκαλύπτει) οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν διαγραφεί όλα τα δεδομένα – γεγονός που οδήγησε τον γίγαντα των Social media να διαγράψει τους λογαριασμούς της  Cambridge Analytica και  των SCL.

  • Παρέχοντας πληροφορίες σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των SCL, την Cambridge Analytica και τον Christopher Wylie της Eunoia Technologies, ο Kogan παραβίασε τις πολιτικές της πλατφόρμας μας. Όταν μάθαμε για αυτήν την παραβίαση το 2015, αφαιρέσαμε την εφαρμογή από το Facebook και ζήσαμε πιστοποιήσεις από τον Kogan , καθώς και όλα τα μέρη που είχε δώσει στοιχεία,  ότι οι πληροφορίες είχαν καταστραφεί. Η Cambridge Analytica, η Kogan και ο Wylie μας διαβεβαίώσαν ότι κατέστρεψαν τα συγκεκριμένα δεδομένα. “-Facebook

Οι επιχειρήσεις που κερδίζουν χρήματα συλλέγοντας και πωλώντας λεπτομερή αρχεία για την ιδιωτική ζωή κάποτε περιγράφηκαν σαφώς ως “εταιρείες επιτήρησης”. Η μετονομασία  τους σε “μέσα κοινωνικής δικτύωσης” είναι η πιο επιτυχημένη απάτη από τότε που το Υπουργείο Άμυνας έγινε Τμήμα Άμυνας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Cambridge Analytica συνεργάστηκε με  τον Ted Cruz και τον Ben Carson, κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, πριν από τη σύναψη της σύμβασης με την Καμπάνια του Donald Trump. Ο Cruz σταμάτησε να χρησιμοποιεί την Cambridge Analytica μετά την αποτυχία της να προσδιορίσει τους πιθανούς υποστηρικτές.

Με δήλωση της η Cambridge Analytica αρνήθηκε έντονα οποιαδήποτε παράβαση.

Απαντώντας στην απαγόρευση, ο Edward Snowden «εκτόξευσε» δυο tweets το προηγούμενο Σάββατο, επικρίνοντας το Facebook και ισχυρίστηκε ότι οι εταιρίες μέσων κοινωνικές δικτύωσης είναι ουσιαστικά εταιρείας κατασκοπείας  που έκαναν μια «επιτυχημένη εξαπάτηση» του κοινού με τον μανδύα των Social Media.

Ο Snowden δεν είναι ο πρώτος επώνυμος που εγκαλεί τις εταιρείες της Silicon Valley για τις πρακτικές συλλογής και παρακολούθησης των δεδομένων τους ή την περιβόητη διασταύρωση τους με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο βιβλίο του το 2014 “When Google Met WikiLeaks”, ο Julian Assange περιγράφει τη στενή σχέση της Google με την NSA και το Πεντάγωνο.

  • Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, η Google φαίνεται να συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως ““Enduring Security Framework”  (ESF), το οποίο εμπεριείχε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών της Silicon Valley και πρακτορείων που συνδέονται με το Πεντάγωνο . Email τα οποία ανακτήθηκαν το του 2014 κατόπιν αιτήματος της «Freedom of Information», δείχνουν ότι ο Schmidt και ο συνάδελφός του, Σεργκέι Μπριν, συνομιλούσαν με τον αρχηγό της  NSA, κ. Keith Alexander. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα μηνύματα επικεντρώθηκαν στην οικειότητα που υπήρχε στην αλληλογραφία: “Στρατηγέ Keith. . . χαιρόμαστε που σας βλέπουμε. . . ! “Έγραψε ο Schmidt. Αλλά οι περισσότερες αναφορές παραβλέπουν μια κρίσιμη λεπτομέρεια. “Οι γνώσεις σας ως βασικό μέλος της αμυντικής βιομηχανικής βάσης”, γράφει ο Alexander στον Brin, “είναι πολύτιμες για να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες του ESF  θα έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο.” -Julian Assange

Ο Kim Dotcom έχει επίσης συνειδητοποιήσει τους στενούς δεσμούς των Μέσων Κοινωνικήε Δικτύωσης με την κυβέρνηση, ανεβάζοντας ένα  tweeτ τον Φεβρουάριο όπου αναφέρει: “Δυστυχώς, όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στο Διαδίκτυο βρίσκονται στο κρεβάτι με το βαθύ κράτος, το Google, το Facebook, το YouTube, το Twitter, κλπ. Παρέχουν όλα τα backdoors στα δεδομένα σας. ”

Το 2013, η Washington Post και η Guardian αποκάλυψαν ότι η NSA διαθέτει πρόσβαση σε όλες τις μεγάλες εταιρίες κοινωνικών μέσων της Silicon Valley, όπως η Microsoft, η Yahoo, το Google, το Facebook, το PalTalk, το AOL, το Skype, το YouTube και η Apple. το οποίο ξεκίνησε το 2007 βάσει του νόμου Protect America Act. Η ύπαρξη του PRISM διέρρευσε από τον Edward Snowden, προτού τεθεί σε άσυλο στη Μόσχα. Η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρεία που συμμετείχε στο πρόγραμμα PRISM.

  • Η NSA έχει τη δυνατότητα να τραβήξει ότι είδους δεδομένα επιθυμεί από τις εταιρείες αυτές, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν προσπαθεί να τα συγκεντρώσει όλα. Το πρόγραμμα PRISM λειτουργεί πέρα από τους ισχύοντες  νόμους με τους οποίους οι κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται σχετικά με τα κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα, δεδομένου ότι παρέχει στην NSA άμεση πρόσβαση στους διακομιστές κάθε εταιρείας – ουσιαστικά αφήνοντας την NSA να κάνει ό, τι θέλει. – The Verge

Μετά το ξέσπασμα της ύπαρξης του PRISM από τον Snowden, ο Διευθυντής της NSA έκανε μια δήλωση, στην οποία  που ανέφερε ότι οι μόνοι άνθρωποι που «στοχεύονται» από το πρόγραμμα βρίσκονται  «εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι το πρόγραμμα «δεν επιτρέπει» τη στόχευση αμερικανών πολιτών εντός των συνόρων.

Το 2006, το περιοδικό Wired δημοσίευσε στοιχεία από έναν συνταξιούχο τεχνικό επικοινωνίας της AT & T, τον Mark Klein, ο οποίος  αποκάλυψε την ύπαρξη ενός μυστικού δωματίου σε ένα γραφείο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο  χρησιμοποιείται για τη “διάσπαση” δεδομένων στο διαδίκτυο, ως μέρος των τεχνικών συλλογής δεδομένων μαζικής συλλογής της NSA που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

  • Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, έμαθε από έναν συνεργάτη ότι παρόμοιες καμπίνες εγκαταστάθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Σιάτλ, το Σαν Χοσέ, το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο, είπε. Τα κυκλώματα περιλάμβαναν links τα οποία συνδέονταν με άλλους πάροχους ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο, πράγμα που σήμαινε ότι η AT & T  έκανε επίσης την εκτροπή της κίνησης από το δίκτυό της προς ή από άλλους εγχώριους και διεθνείς παρόχους. – Wired

Συλλέγουν τα πάντα για όλους“, είπε ο Klein.